MENIU

Sindicatele din Educaţie au anunţat calendarul protestelor

Foto: NewsIn

Cadrele didactice se pregătesc de proteste. Una dintre variantele luate în calcul ar fi declanşarea unei greve pe parcursul întregii zile de 5 mai. Subiectul este discutat astăzi de liderii confederaţilor din Învăţământ, înainte de a se întâlni la ora 15:00 cu preşedintele României, Traian Băsescu. La ora 12:00, sindicatele din Educaţie anunţă calendarul protestelor.

"Politicienii au demonstrat că nu respectă promisiunile şi este clar că vom avea proteste în toată ţara", a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.

Potrivit unei note transmise de Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare trebuie să anunţe, până pe 30 aprilie, măsurile luate pentru "respectarea prevederilor legale în vigoare privind încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009". Prevederile la care se referă Ministerul sunt reducerea cu peste 800 de milioane de lei a fondului de salarii, cauzată de rectificare. 

Marius Nistor a spus că există şanse mari pentru boicotarea tezelor unice şi a bacalaureatului. "Se pare că ultimele luni ale anului nu prea au fonduri, ceea ce înseamnă, aşa cum ne propunea acum câteva luni primul ministru, ori reduceri de personal, ori scăderea salariilor prin neacordarea sporurilor", a spus Nistor.

Sindicaliştii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor declanşa greva generală dacă nu vor primi 6% din PIB la Educaţie şi dacă nu se vor mări salariile din învăţământ, în conformitate cu legile în vigoare.