MENIU

Sindicatele Artiştilor solicită un control la Opera Naţională

Foto: www.romeohuidu.com

Federaţia Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România solicită, într-un memoriu adresat Comisiei de Cultură a Camerei, desfăşurarea unui control la Opera Naţională din Bucureşti, pentru a se verifica activitatea şi legitimitatea conducerii acestei instituţii.

Potrivit memoriului adresat de sindicate, conducerea Operei este acuzată de nerespectarea Legii privind negocierea Contractului colectiv de muncă.

În plus, sindicaliştii solicită verificarea legalităţii mai multor contracte încheiate cu diverse firme: contracte acordate fără licitaţie pentru lucrările efectuate în anul 2005-2006, contractul de împrumut încheiat cu firma Elvila, verificarea existenţei licitaţiilor pentru achiziţionarea materialelor necesare desfăşurării mai multor spectacole, justificarea angajării şi remunerării mai multor firme de avocatură, în situaţia în care Opera are angajaţi permanent jurişti, dar şi verificarea corectitudinii încheierii unor contracte de colaborare.  În memoriul adresat Comisiei de cultură se mai solicită sprijin pentru verificarea corectitudinii stabilirii salariilor de bază pentru personalul din conducerea instituţiei.

Reprezentanţii sindicatelor solicită şi constatarea legalităţii sau a nulităţii deciziilor directorului general al Operei Naţionale, Cătălin Ionescu Arbore.

În urma acestor demersuri, reprezentanţii Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor i-au audiat atât pe directorul general al Operei, cât şi pe reprezentanţii Federaţiei sindicale.

Preşedintele Comisiei, Raluca Turcan, a susţinut la final că, în condiţiile în care memoriul sindicatelor nu a fost adus întâi la cunoştinţă conducerii Operei, ci trimis Ministerului de Cultură şi Parlamentului, este necesar ca Sindicatele să aştepte, în termenul legal, un răspuns din partea acesteia.

Mai multe articole despre:
control Opera Naţională