MENIU

Sindicaliştii clujeni ameninţă că vor ieşi în stradă în 2010

Sindicaliştii din învătământ şi sănătate se pregătesc să iasă în stardă în 2010

An negru pentru bugetari și nu numai. Aşa se preconizează să fie 2010. Cele mai afectate domenii vor fi Educația și Sănătatea dar nici sectorul privat nu o va duce mai bine. Sindicaliștii se pregatesc încă de acum de mișcări în stradă.

Preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, se aşteaptă ca noul an să aducă un val de disponibilizări şi falimente. Angajaţii din Sănătate nu sunt deloc optimişti. În 2009, unii dintre ei şi-au pierdut sporurile, iar spitalele funcţionează la limita de jos a finanţării, cu un deficit de 1000 de persoane. Acum sindicaliştii se tem de disponibilizari. Nici dascălii nu o duc mai bine.

Anul trecut, le-au fost majorate salariile cu 50 la sută, dar numai pe hârtie. Li s-au tăiat însă din sporuri.

O ordonanţă de urgenţă le-a adus dascălilor veşti proaste pentru 2010: 15.000 de posturi vor fi desfiinţate. O explicaţie a fost furnizată de de şeful statului. \"Reducerea celor 15.000 posturi nu este legată pur şi simplu de o reducere administrativă, ci decurge din sistemul de finanţare. S-au stabilit norme de cost pe elev, iar dascălii vor fi plătiţi din banii pe care îi încasează, salariile, sporurile şi indemnizaţiile. (...) Asta va obliga şcolile la comasare, va obliga la eliminarea nu a profesorilor titulari, ci a suplinitorilor”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

România este obligată să taie din cheltuielile publice din cauza acordului semnat cu Fondul Monetar Internaţional. Conform acestuia, în 2010 ar trebui disponibilizaţi 150.000 de bugetari.