MENIU

Sexul puternic renunţă mai uşor la viaţă: 80% dintre sinucigaşii români sunt bărbaţi

suicid

Psihologii spun că bărbaţii aleg metode sigure, în timp ce femeile sunt \'\'\'campioane\'\' la tentative de suicid. Metodele preferate de sinucigaşii români: spânzurare şi autointoxicare.

Anul trecut, 2.802 români s-au sinucis potrivit unui raport al Institutului de Medicină legală \'\'Mina Minovici\'\'. Dintre aceştia, 80% sunt de sex masculin. Aceste procente se menţin de ani buni în România şi sunt de altfel, valabile şi la nivel mondial. Psihologii explică această cifră prin natura specifică bărbaţilor. Paradoxal, sexul puternic renunţă mai uşor la viaţă decât femeile.

\'\'Bărbaţii duc până la capăt actul. Femeile, în schimb, se limitează la tentative. Bărbaţii aleg metode infailibile, sigure, pe când femeile apelează la metode cu şanse mici de reuşită\'\', a declarat pentru REALITATEA.NET, prof. dr Florin Tudose,  psihiatru la Spitalul Municipal de Urgenţă Bucureşti.

Apropierea femeilor  de familie şi prieteni le salvează acestora viaţa, mai spun medicii specialişti. Bărbaţii, mai solitari, au şanse mai mici de supravieţuire, odată atinşi de depresie şi probleme.

\'\'Femeile sunt legate de copii, sunt mai sociabile, au mai mulţi prieteni. Bărbaţii se rup mai uşor, iar acest fapt contribuie la depresie şi la actul final de sinucidere. În plus, alcoolismul este o altă cauză. În România, multe sinucideri au loc sub influenţa alcoolului, or se ştie că în general bărbaţii sunt mai afectaţi de alcoolism\'\', a precizat pentru REALITATEA.NET medicul psihiatru Gabriel Crumpei.

Peste 70% dintre sinucigaşi aleg spânzurarea

Cele mai frecvent folosite modalităţi de sinucidere au fost, potrivit statisticilor oficiale din ultimii noua ani: spânzurare (cu peste 70% din cazuri), intoxicaţie voluntară (8- 9%) şi  precipitare (aprox. 8%).

\'\'Spânzurarea este o metodă sigură, dar şi o autopedepsire. De obicei, cei care recurg la această metodă se învinovăţesc, suferă de autodepreciere, sunt depresivi, iar prin spânzurare încearcă să se autopedepsească\'\', explică medicul Florin Tudose.

\'\'Bărbaţii preferă metode mai agresive, pe când femeile recurg la medicamente\'\', susţine şi dr. Gabriel Crumpei.

În România, recordul absolut de sinucideri a fost înregistrat în anul 2000, când 3.967  de persoane şi-au luat viaţa. Cel mai mare număr de sinucideri a fost  înregistrat în judeţele Covasna şi Harghita.