MENIU

Senatorul PD-L Iulian Urban va depune un proiect de eliminare a imunităţii parlamentarilor-miniştri

Foto: NewsIn

Senatorul PD-L Iulian Urban a anunţat că va depune joi, o iniţiativă legislativă de eliminare a imunităţii în cazul parlamentarilor-miniştri, considerând că această categorie de persoane este situată în prezent deasupra legii.

Urban a precizat, pe site-ul personal, că prin iniţiativa sa doreşte eliminarea imunităţii parlamentarilor miniştri, astfel încât începerea urmăririi penale împotriva acestora să se poată face fără acordul Parlamentului, însă a subliniat că doreşte menţinerea prevederii privind acordul Parlamentului în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei.

"În momentul de faţă, există două tipuri de regim al imunităţii parlamentare: unul care priveşte membrii Parlamentului care nu au şi calitatea de membri ai Guvernului şi unul care priveşte membrii Parlamentului care au şi cea din urmă calitate. Amândouă categoriile de parlamentari trebuie să poată fi deferite justiţiei fără acordul Parlamentului. Pentru a elimina abuzurile, se va menţine prevederea privind acordul Parlamentului în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei", precizează Urban.

Senatorul PD-L apreciază că diferenţa între cele două tipuri de imunităţi parlamentare reprezintă "un tratament discriminatoriu ce situează parlamentarii-miniştri deasupra legii".

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declara la 18 ianuarie, la Braşov, că a iniţiat o discuţie în grupurile parlamentare ale PDL pentru eliminarea imunităţii demnitarilor, varianta fiind ca procurorii să nu mai fie nevoiţi să ceară acordul pentru începerea urmăririi penale a acestora. Categoric", a răspuns Roberta Anastase la întrebarea dacă dezbaterea privind imunitatea demnitarilor se referă la eliminarea votului din Parlament. "(...)imunitatea în sensul clar, dacă vreţi, şi al efectivităţii aplicării trebuie să vizeze numai votul şi declaraţiile politice. În realitate, vorbim de un raport al Comisiei Europene care, iată, dedică un capitol întreg ingerinţei, dacă vreţi, a Parlamentului în actul de justiţie prin blocajele efectuate de-a lungul timpului", a spus Anastase.

Mai multe articole despre:
parlamentar Roberta Anastase imunitate Iulian Urban