MENIU

Şeitan: Termenul FMI, respectat doar dacă legea pensiilor intră în procedură de urgenţă în Parlament

România are şanse să-şi respecte angajamentele asumate prin acordul de finanţare cu Fodul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană doar dacă legea unitară a pensiilor publice intră în procedură de urgenţă în dezbaterea Parlamentului, a estimat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mihai Şeitan.

"În luna decembrie, Parlamentul trebuie să iasă obligatoriu pe piaţă cu o lege a pensiilor, dacă se doreşte ca România să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat", a afirmat Şeitan.

"Astăzi a avut loc o ultimă dezbatere pe legea pensiilor, urmând ca în termen de 10 zile să finalizăm textul prin completatările de rigoare cu amendamentele care pot fi preluate. Proiectul de lege este în faza în care încă mai necesită îmbunătăţiri. Pentru ca legea să fie adoptată până la sfârşitul lunii decembrie, ar trebui să treacă prin procedură de urgenţă în Parlament sau să apară un Guvern care poate să-şi asume răspunderea pe lege", a mai spus el.

Secretarul de stat susţine că, indiferent de forma pe care o va avea textul final al legii trecute de Parlament, "aceasta trebuie asigure sustenabilitatea pe termen lung a pensiilor, să înlăture discrepanţele apărute în sistem şi să simplifice legislaţia stufoasă care există în domeniul pensiilor".

Parlamentarii democrat-liberali au decis, astăzi, să depună în Parlament proiectul de lege a reformei sistemului de pensii elaborat de către Cabinetul Boc, PDL solicitând simultan şi introducerea pe ordinea de zi a plenurilor reunite a proiectului de eliminare a pensiilor parlamentarilor.

Autorităţile române s-au angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, în noua scrisoare de intenţie ce o modifică şi o înlocuieşte pe cea din primăvară, să aprobe prin lege noul sistem al pensiilor până la finalul acestui an.

Astfel, pe lângă asigurarea unei indexări graduale cu rata inflaţiei, mai degrabă decât cu salariile, şi ajustări suplimentare privind vârsta de pensionare, reforma pensiilor ar urma să elimine regimurile speciale inechitabile stabilite pentru anumite categorii de muncitori.

Noul sistem al pensiilor va revizui şi condiţiile referitoare la pensionarea anticipată, pentru a asigura un nivel corect al contribuţiilor la sistem. În plus, reforma va viza schimbări ale alocaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, astfel încât riscul de fraudare să fie diminuat.