MENIU

Şeful Gărzii Financiare Argeş a primit drept mită de la Cornel Penescu 43.000 lei

Foto: gandul.info

Procurorii DNA Piteşti au dispus, marţi, reţinerea şefului Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian, deoarece finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, îi achita, lunar, o sumă de bani pentru a protejarea interesele firmei PIC SA.

"În perioada 5 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008, inculpatul Stoian Aurel a primit, în tranşe lunare, cu titlu de mită, de la învinuitul Penescu Gheorghe Cornel, suma totală de 43.000 lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu şi pentru a proteja interesele ilicite ale S.C. PIC S.A. Piteşti. Sumele au fost puse la dispoziţie de către inculpatul Pieca Gheorghiţă, administrator al S.C. PIC S.A. Piteşti, care ţinea o evidenţă strictă a sumelor, banii fiind remişi lui Stoian Aurel, fie direct de către Penescu Gheorghe Cornel, fie prin intermediul lui Pieca Gheorghiţă", potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii DNA mai precizează că, în perioada 13 iunie 2006 – 06 aprilie 2007, şeful Gărzii Financiare Argeş a primit, în acelaşi scop, bunuri de la S.C. PIC S.A. Piteşti în sumă totală de 1.540,58 lei.

În motivarea reţinerii, lucrătorii anticorupţie mai precizează că DNA a solicitat un control la Comisariatul General al Gărzii Financiare, din care a reieşit că reprezentanţii SC PIC S.A. au săvârşit acte de evaziune fiscală. În schimb, controalele efectuate de comisarii Gărzii Financiare Argeş au descoperit doar mici nereguli.

"În perioada supusă verificării, urmare unui control efectuat, la solicitarea procurorilor, de către comisari ai Gărzii Financiare din cadrul Comisariatului General, a rezultat că reprezentanţii SC PIC S.A. au săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală creând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de aproximativ 1.000.000 euro. Cu toate acestea, în perioada respectivă, comisarii Gărzii Financiare Argeş, aflaţi în subordinea inculpatului Stoian Aurel, nu au descoperit nicio infracţiune, ci numai câteva contravenţii pe care le-au sancţionat cu amenzi modice", se precizează în acelaşi comunicat.

Procurorii DNA mai arată că finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, îi plătea, lunar, suma de 2.000 de lei lui Aurel Stoian, în vederea protejării intereselor nelegale ale firmelor pe care omul de afaceri le controlează.

Pe data de 25 iunie 2009, Cornel Penescu şi Gheorghiţă Pieca au fost trimişi în judecată într-un dosar separat pentru infracţiuni de corupţie, finanţatorul FC Argeş aflându-se în stare de arest preventiv în acea cauză penală. Ulterior, la data de 11 septembrie 2009, cei doi au fost trimişi în judecată într-un alt dosar.

Tribunalul Argeş a emis, marţi, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru şeful Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian şi Gheorghiţă Pieca, administrator la firmele omului de afaceri Cornel Penescu, primul pentru infracţiunea de luare de mită, iar celălalt pentru dare de mită.