MENIU

Şeful DIICOT: Prima doză de marijuana este scutită de tribunal. Cum comentaţi?

Foto: cotidianul.ro

Propunerea de dezincriminare a consumului de droguri din Raportul comisiei prezidenţiale cade peste o practică judiciară prietenoasă. Deşi legea îi poate trimite la închisoare sau îi amendează penal pe cei prinşi cu droguri uşoare, totuşi, în cazul începătorilor, procurorii au adoptat o cutumă şi le propun neînceperea urmăririi penale în schimbul divulgării sursei.

"Din punctul nostru de vedere, targetul a fost mereu prinderea traficanţilor, nu a consumatorilor", a declarat şeful DIICOT, procurorul Codruţ Olaru, pentru .

Potrivit procurorului, există o lege nescrisă care spune că, dacă se doreşte prinderea traficanţilor, "trebuie să treci pe la consumator".

"În general, la consumatorii aflaţi la prima abatere şi la droguri de risc, aşa-zisele \'uşoare\', n-am mers pe sancţiunea maximă şi am dat doar amenzi administrative. Ţinem cont de modul în care se comportă în timpul anchetei, ce studii au, familia... Sau dacă au antecedente de alt fel, ştiu eu, au furat sau nu au ocupaţie... După toate aceste verificări, însă, colaborarea sa despre traficant este elementul primordial care duce la propunerea de a nu fi trimis în judecată. Avantajul este că sancţiunea administrativă îi rămâne în cazier doar un an şi nu atrage niciun fel de incapacitate ulterioară. Evident, când avem de-a face cu a doua, a treia recidivă, îl trimitem în judecată", a explicat Olaru.

"Colaborarea sa despre traficant este elementul primordial care duce la propunerea de a nu fi trimis în judecată. Cei mai mulţi dintre consumatori sunt şi dealeri şi iau o jumătate din marfă pentru sine", a completat şeful DIICOT.

Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
DIICOT droguri consum procuror Codruţ Olaru