MENIU

Şeful CSM cere să se stabilească de ce nu s-au soluţionat la timp dosarele Revoluţiei şi Mineriadei

Foto: rostonline.org

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a declarat că va solicita Inspecţiei Judiciare stabilirea cauzelor nesoluţionării cu celeritate a cercetărilor penale în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei din 1990, potrivit unui comunicat al CSM.

Declaraţia a fost făcută într-o întâlnire de marţi cu o delegaţie a reprezentanţilor societăţii civile, formată dinTeodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Sorin Ilieşiu, vicepreşedintele Alianţa Civică, şi avocatul Antonie Popescu – senior al Ligii studenţilor din 1990.

Scopul întrevederii a fost solicitarea reprezentanţilor societăţii civile, adresată autorităţilor judiciare româneşti, de soluţionare cu celeritate a cercetărilor penale în dosarele cunoscute opiniei publice sub numele "Revoluţia din Decembrie 1989" şi "Mineriadele din 1990". În acest context, arată comunicatul, s-a subliniat "necesitatea istorică a aflării adevărului în legătură cu aceste evenimente".

Participanţii la această întrevedere au propus organizarea unei dezbateri, la care să participe factorii reprezentativi ai sistemului judiciar românesc, care pot responsabiliza şi iniţia măsuri concrete pentru aflarea adevărului juridic.

În opinia preşedintelui CSM, "independenţa şi inamovibilitatea judecătorilor, precum şi independenţa procurorilor în ceea ce priveşte soluţia dispusă constituie garanţii esenţiale ale funcţionării statului de drept, iar acceptarea unor limitări sau atenuări ale acestor principii, indiferent cum ar fi justificată, nu ar putea să conducă decât la consecinţe negative, cu un efect greu de estimat asupra ordinii constituţionale democratice", se arată în comunicat.

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, i-a trimis, pe 27 octombrie 2008, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, cererea de revocare a adjunctului Secţiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, cel care s-a ocupat de dosarele Revoluţiei şi Mineriadei. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Robert Cazanciuc, a declarat că solicitarea este însoţită de o expunere de motive, document în care au fost preluate principalele constatări ale raportului de control al CSM la Secţia Parchetelor Militare.

Dan Voinea a deţinut, între anii 1997 şi 2000, şefia Secţiei Parchetelor Militare. Voinea este cel care s-a ocupat de dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi de cel al Revoluţiei din decembrie 1989. În aprilie 2006, Dan Voinea a fost numit în funcţia de procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare.