MENIU

Şeful centralei nucleare bulgare de la Kozlodui va demisiona

Foto: aeroh.ne

Directorul executiv al centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria va demisiona, după ce a fost criticat de membrii noului guvern de la Sofia pentru modul cum a apărat interesele companiei.

Ivan Genov a fost criticat de ministrul Economiei, Energiei şi Turismului Traicio Traikov, care declarase că directorul nu a apărat în mod corespunzător interesele centralei nucleare. Potrivit lui, Genov a semnat două contracte de comercializare de energie dezavantajoase pentru centrală.

În apărarea sa, Genov a declarat că a făcut totul pentru protejarea intereselor centralei, care a realizat un profit de 179 de milioane de leva (aproape 90 de milioane de euro) doar în 2008.

Genov, care este în prezent în concediu, îşi va prezenta demisia în 24 august.

Bulgaria a închis două reactoare de 440 de megawaţi de la Kozlodui înainte de a adera la Uniunea Europeană, dar Guvernul a denunţat în repetate rânduri drept nedeaptă decizia blocului european, potrivit căruia unităţile erau periculoase.

În luna ianuarie, Parlamentul a aprobat ca executivul să ceară Bruxelles-ului dreptul de a pune din nou în funcţiune reactoarele, pentru a compensa criza economică şi pierderile înregistrate în urma crizei gazului ruso-ucrainene. Sofia a renunţat însă la aceste planuri, după ce Bruxelles-ul a sugerat destul de clar că o astfel de tentativă va fi blocată.

Peste 75% dintre bulgari sunt în favoarea folosirii energiei atomice şi consideră centrala de la Kozlodui un simbol al mândriei naţionale.
Mai multe articole despre:
Bulgaria centrală nucleară Kozlodui