MENIU

Secretarul general al ONU cere Chinei să se implice mai mult în lupta contra schimbărilor climatice

Foto: xinhua.com

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a cerut Chinei să-şi asume responsabilităţi de mare putere în privinţa schimbărilor climatice şi să dea, astfel, un impuls pentru încheierea unui nou acord internaţional, în decembrie, la Copenhaga.

"Fără China, nu vom putea ajunge să încheiem cu succes un acord-cadru internaţional asupra climei. Dar alături de China, există perspective mari să ajungem la un acord la Copenhaga", a subliniat Ban Ki-moon, prezent la lansarea unui proiect ce vizează promovarea utilizării becurilor economice în China.

Statele lumii, reunite sub egida ONU, vor încerca în decembrie să ajungă la un acord post-Kyoto privind modalităţile de combatere a schimbărilor climatice.

"Semnale puternice ale Chinei privind acţiunile de reducere (a emisiilor) ar face ca procesul de negociere să avanseze mai rapid. Pot, de asemenea, impune altor state să facă mai mult (pentru reducerea acestora)", a mai spus Ki-moon, care a apreciat progresele deja realizate de statul asiatic în acest domeniu.

Deşi este unul dintre primii doi emiţători mondiale de gaze cu efect de seră, alături de SUA, China nu a fost obligată să-şi atingă anumite obiective prin protocolul de la Kyoto, însă şi-a fixat propriile ţeluri în materie de eficienţă energetică şi de reducere a emisiilor de CO2.
În plus, China consideră că marii poluatori istorici, respectiv ţările dezvoltate, trebuie să-şi asume reducerea substanţială a emisiilor de dioxid de carbon şi să sprijine financiar ţările în curs de dezvoltare în lupta împotriva încălzirii globale.

Fosta administraţie americană a refuzat să ratifice protocolul de la Kyoto, în care nu erau precizate constrângeri clare în acest domeniu pentru marile economii emergente, precum China şi India. În schimb, Barack Obama a anunţat că se va implica în reducerea emisiilor şi că va spori cooperarea la acest capitol cu China şi India.

Un plan privind reducerea gazelor cu efect de seră, în special CO2, cu 17% până în 2020, faţă de nivelul din 2005, coroborat cu dezvoltarea energiilor verzi, a fost adoptat la finalul lunii iunie de Camera Reprezentanţilor din SUA, urmând să fie votat şi în Senat.

China, care este a treia economie mondială, se confruntă deja cu probleme grave de poluare a apelor şi a atmosferei, cauzate de dezvoltarea economică bazată pe folosirea cărbunelui. În prezent, 70% din energia Chinei provine din arderea huilei.

În prezent, China studiază un plan masiv de investiţii în energii regenerabile, în speciale din surse eoliene, care are ca obiectiv majorarea actualei capacităţi instalate de la 12 gigawatti la 100 gigawatti în 2020, faţă de 30 gigawatti, cât prevăd proiecţiile actuale.