MENIU

Seceta a afectat puternic culturile agricole din judeţul Bihor

Foto: flickr.com

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, Florian Pavel, a declarat marţi că seceta a afectat grav culturile de grâu, rapiţă şi porumb, în peste 133.000 de ha din cele 155.000 cultivate fiind înregistrate pierderi.

"Pentru a putea cuantifica efectele secetei asupra culturilor agricole, rog toţi producătorii agricoli să înştiinţeze în scris DADR Bihor în legatură cu gradul de afectare. Acolo unde este cazul vom propune Instituţiei Prefectului nominalizarea prin decizie a Comisiei de constatare a calamităţilor", a declarat Florian Pavel, şeful DADR Bihor.

Din 155.230 de hectare cultivate în acest an în judeţul Bihor, 133.526 hectare sunt afectate puternic de secetă. De exemplu, în cazul culturilor de grâu, pe 45.000 de hectare nivelul pierderilor estimate depăşeşte nivelul de 50%. Situaţia este identică şi în cazul culturilor de porumb, iar în ceea ce priveşte culturile de floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, soia, rapiţă, orz şi orzoaică specialiştii DADR estimează că şi acestea sunt afectate tot cam pe jumătate.

"Dacă situaţia o va impune vom solicita, conform Legii 381/2002, privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultura, declararea stării de calamitate pentru judeţul Bihor, pentru ca cei în drept să poata beneficia de despăgubiri de la bugetul de stat" a mai spus Florian Pavel.

Conform declaraţiilor şefului DADR Bihor, pagubele de până acum au fost estimate la peste 83 milioane lei. La sediul instituţiei au fost depuse peste 50 de cereri în vederea acordării despăgubirilor, pentru o suprafaţă ce depăşeşte 4.500 hectare, însă, specialiştii se aşteaptă ca numărul cererilor să crescă în perioada următoare.
Mai multe articole despre:
agricultură pierderi secetă grâu Bihor porumb rapiţă