MENIU

Şcoala trebuie să formeze competenţe, informaţii găsim şi pe internet, spune Boc

FOTO: NewsIn

Premierul Emil Boc a anunţat, sâmbătă, priorităţile sale la portofoliul Educaţiei, al cărui interimat îl asigură, printre care pregătirea cadrului de desfăşurare a examenelor naţionale şi stabilirea normelor metodologice pentru ca noua lege a educaţiei naţionale să intre în vigoare.

Astfel, Emil Boc a stabilit termenele până la care variantele de subiecte pentru examene să fie postate pe site-ul ministerului: 31 octombrie pentru postarea pe site a modelelor de subiecte pentru bacalaureat şi 30 noiembrie pentru postarea modelelor de subiecte pentru examenul de la finalul clasei a VIII-a.

Emil Boc a reluat modificările din legea educaţiei, potrivit cărora bacalaureatul va fi simplificat în raport cu anul trecut, în lunile  iunie şi iulie, elevii susţinând doar trei probe. Până atunci, elevii vor fi evaluaţi din punct de vedere al competenţelor, evaluări care nu vor fi notate, elevii urmând să obţină certificate pentru competenţa digitală, limba română şi limba străină. În cazul în care elevul deja deţine un certificat de competenţă lingvistică recunoscut internaţional, acesta va fi echivalat.

În ceea ce priveşte intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei, "acest lucru trebuie să înceapă de acum", a spus Boc, dezvoltând noua viziune asupra şcolii şi a cunoştinţelor transmise. Astfel, procesul educaţional va fi centrat pe formarea de competenţe, nu pe informaţii, a anunţat premierul.

"Avem manuale supraîncărcate, de multe ori făcute pentru universitate. (...) Dn nefericire, aceste manuale urmăresc doar oferirea de informaţii. Acum avem internetul, ceea ce trebuie să îi învăţăm pe elevi este să dobândească competenţe", a explicat premierul, ministru interimar al Educaţiei.

Vineri, la preluarea interimatului Educaţiei, premierul a anunţat că are printre priorităţi examenele naţionale, manuale şcolare legate de noile competenţe, procesul de descentralizare în baza Legii Educaţiei, dar şi problemele legate de Universitatea "Spiru Haret" şi de masterate.

Ecaterina Andronescu şi restul miniştrilor PSD au demisionat, joi, din cabinetul Boc, în semn de protest faţă de revocarea din funcţie a ministrului de Interne, Dan Nica. Alături de miniştri, nu vor mai fi în funcţie consilierii personali ai acestora şi nici secretarii de stat social-democraţi.