MENIU

Scandalul de pe scena politică continuă şi e dezbătut pe larg de presa scrisă

Foto: taradel.com

Declaraţiile politice de marţi care nu au făcut decât să ducă în prelungiri criza, dar şi variantele luate în calcul de democrat-liberali în cazul în care PSD va decide să iasă de la guvernare sunt dezbătute pe larg şi în presa de astăzi.

Evenimentul Zilei titrează: "Băsescu pune o perfuzie Coaliţiei". Jurnaliştii scriu că, prin amânarea semnării decretului de revocare al lui Nica de la Interne, PSD ar fi primit de la Traian Băsescu cadou încă o zi la guvernare. Implicit, scrie Evenimnetul Zilei, şeful statului ar fi câştigat o zi să negocieze o variantă de majoritate fără PSD, în caz că social-democraţii nu renunţă la Nica.

"Băsescu ţine PSD de vorbă până când PD-L ocupă tot Palatul Victoria", titrează Gândul. Ziariştii scriu că propunerea lui Băsescu de înlocuire a lui Nica ar fi fost un act formal în sceneta scoaterii PSD de la guvernare. Efectul a fost maxim, scrie Gândul, pesediştii n-au putut face gestul teatral al părăsirii Palatului Victoria. Astfel, ei ar fi câştigat un răgaz să găsească înlocuitori pentru ministerele pesediştilor, să negocieze susţinerea UDMR pentru Guvernul lor minoritar şi să încerce racolarea celor 26 de aleşi care le lipsesc pentru a fi majoritari.

Ziua scrie care sunt variantele luate în calcul de PDL în cazul în care social democraţii se vor retrage de la guvernare. Un prim scenariu ar fi cel al unui Executiv de tehnocraţi, astfel încât, democrat-liberalii să nu poată fi acuzaţi că i-au dat afară pe social-democraţi pentru a pune mâna pe putere. Cel de-al doilea sce­nariu presupune un Guvern minoritar până după prezidenţiale. Varianta ar presupune ca PDL să desemneze ministri interimari pe portofoliile detinute de PSD. În acest fel, noul Executiv nu ar mai trebui să treacă prin Parlament.

Cotidianul scrie că UDMR ar susţine un guvern minoritar până la alegeri. Liderul Uniunii, Marko Bela, afirmă într-un interviu acordat ziarului Cotidianul că formaţiunea pe care o conduce nu va intra la guvernare decât după alegeri.