MENIU

Scăderea preţului oţelului ar reduce costurile pentru construirea gazoductului Nabucco

Foto: bloombiz.ro

Nabucco va revizui în coborâre costurile de 7,9 miliarde euro pentru construirea gazoductului, în toamna lui 2009, din cauza scăderii preţului oţelului. Anunţul a fost făcut luni de Reinhard Mitschek, directorul administrativ al proiectului.

Un studiu fizic detaliat asupra proiectului ar urma să fie făcut anul acesta, înaintea revizuirii bugetului, iar comenzile pentru oţel ar urma să fie plasate anul acesta sau la începutul lui 2010, a declarat Mitschek într-un interviu.

Acordurile interguvernamentale semnate între statele prin care va trece gazoductul Nabucco au dus la rezolvarea problemelor politice stârnite în jurul proiectului şi i-au permis consorţiului Nabucco să se orienteze asupra aspectelor de natură comercială ale acestuia.

"Preţul oţelului şi altor produse necesare ar putea scădea cu 50% sau chiar mai mult", a declarat Mitschek.

"În toamnă vom revizui bugetul, iar toate aceste materiale - aceste conducte - le vom comanda la finalul anului în curs sau la începutul lui 2010", a mai spus oficialul, adăugând că nimeni nu poate ştii evoluţia preţurilor în următoarele şase luni pentru a oferi cifre exacte.

De asemenea, consorţiul Nabucco, format din compania austriacă OMV, Bulgargaz, Botas, din Turcia, grupul german RWE, cel ungar MOL şi Transgaz, din România, ar putea asista la o creştere a numărului licitaţiilor din partea companiilor interesate să cumpere o parte a capacităţii conductei pentru consumatori.

Patru state ale Uniunii Europene - România, Bulgaria, Ungaria şi Austria - şi Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat să diminueze dependenţa UE de gazul rusesc.

Un sfert din gazul folosit în Europa provine în prezent din Rusia, iar un diferend între Rusia şi Ucraina, punct de tranzit esenţial, a dus la întreruperea livrărilor spre Europa în luna ianuarie.

Nabucco, lansat în 2002, ar urma să intre în serviciu în 2014.