MENIU

Satul Gura Râului se află la 17 kilometri de Sibiu, în Mărginimea Sibiului

Foto: RTV
Satul Gura Râului, aşezat la poalele Munţilor Cindrel, este locul ideal pentru iubitorii de natură

Vă invităm într-o călătorie pe Valea Cibinului. Într-un sătuc românesc în care oamenii se mândresc cu tradiţiile, iar natura farmecă prin frumuseţe. Satul Gura Râului, aşezat la poalele Munţilor Cindrel, este locul ideal pentru iubitorii de natură. Să nu mai vorbim de bulzul copt pe jar şi tocăniţa de miel la ceaun pregătite ca la stână, doar câteva dintre preparatele pe care le puteţi gusta în zonă.

La nici 20 de kilometri de Sibiu, unde iese râul Cibin din munți, descoperi o străveche așezare românească. Satul Gura Râului face parte din frumoasele și înstăritele așezări din Mărginimea Sibiului și se află chiar în inima ținutului.

Localnicilor le place să spună că, aici, totul s-a clădit pe trei elemente - apă, lemn și cuvânt. Apă, pentru că ea cade din cer și dă continuitate vieții. Lemnul, pentru că s-a lăsat modelat după vrerea oamenilor şi astfel, i-a ajutat. Și cuvântul, pentru că numai el face legătura cu Dumnezeu și cu ceilalți semeni.

Călător prin Mărginime, nu ai cum să nu te oprești să-l asculți pe Badea Ion doinind din fluier. Când e viața mai grea, cântecul parcă o mai ușurează. Iar când e ușoară, parcă o face și mai frumoasă. Cântecul și tradiția îi țin pe oameni împreună în aceste ținuturi.

Și azi, dacă pășești în vreo casă, o găsești împodobită cu ștergare și carpete țesute de femeile din sat, iar straiul popular e motiv de mândrie. Străinii apreciază foarte mult să vadă cum au ţesut bunicile, cum au făcut lucrurile în casă.

Motiv de mândrie pentru localnici și de desfătare pentru turiști sunt și bucatele. Dacă ajungi pe Valea Cibinului, dă o fugă până la o stână. Un ospăț aici lasă gura apă până și celor mai puțini pofticioși.

Și dacă ai mâncat pe săturate, fă o plimbare prin zonă, să îi descoperi frumusețea. Cel mai potrivit e drumul spre Cheile Cibinului.

Râul Cibin izvorăşte din munţii Cindrele, numele oraşului Sibiu vine de la Cibinium, denumirea în latină a acestui râu. Nu uita să te oprești câteva momente la cea mai veche biserică din Mărginime, construită în secolul al XV-lea. În micul lăcaş de cult se află veşmintele cuvioasei Parascheva.

Și, dacă vrei să vezi ceva inedit, mergi în inima pădurii. Este acolo un brad, vorba aia, mai bătrân decât lumea. Dacă ar fi să ne luăm după spusele localnicilor acest brad are 500 de ani.

Așa arată câteva ceasuri de vacanță pe Valea Cibinului. Dacă te hotărăști să vii în zonă, fă bine și stai câteva zile, pentru că mai are multe locuri de descoperit și oameni interesanți de cunoscut.