MENIU

Sateliţii BBC sunt vizaţi de un bruiaj "important" provenind din Iran

Grupul public de radio-televiziune din Marea Britanie, BBC, a anunţat că sateliţii care îi difuzează programele în Orientul Mijlociu şi în Europa sunt ţinta unui bruiaj important care provine din Iran, informează AFP.

"Publicul BBC din Iran, din Orientul Mijlociu şi din Europa ar putea constata perturbări în emisiunile de radio şi televiziune ale BBC", a informat compania într-un comunicat. "Aceasta se datorează unui important bruiaj electronic al sateliţilor pe care BBC îi foloseşte în Orientul Mijlociu pentru a transmite semnalul BBC Persian în Iran", a explicat grupul, precizând că tehnicienii "au depistat originea interferenţelor şi acestea provin din Iran".

Potrivit BBC, disfuncţionalităţile au început vineri, în jurul orei 12.45 GMT, şi s-au "agravat progresiv".

BBC spune că a luat diferite măsuri pentru a remedia situaţia, dar precizează că programele sale în limba arabă, precum şi în alte limbi întâmpină probleme de trasnmisie, câteodată confruntâmdu-se chiar cu întreruperea totală a semnalului.

"Pare să fie în schema comportamentului autorităţilor iraniene să limiteze acoperirea mediatică a consecinţelor unor alegeri litigioase", a declarat Peter Horrocks, director al BBC World Service, care difuzează programele de radio şi televiziune în străinătate în limba engleză şi în alte 31 de limbi.

"Orice tentativă de a bloca BBC Persian este nejustificată şi contrară tratatelor internaţionale în materie de sateliţi de comunicaţii. Cei care încearcă să blocheze (transmisia - n.r.) trebuie să înceteze imediat", a adăugat el.

Pe de altă parte, corespondentul BBC la Teheran şi cameramanul său au fost arestaţi pentru scurt timp, iar mass-media a fost supusă presiunilor de a nu trimite în străinătate imagini cu manifestaţiile de pe străzile capitalei iraniene, a mai spus directorul BBC World Service.

Al-Arabiya, canal de ştiri cu capital saudit, a anunţat că autorităţile iraniene au decis să-i închidă biroul de la Teheran pentru o săptămână, fără a avansa vreun motiv.

Mai multe articole despre:
Iran alegeri Europa Orientul Mijlociu BBC sateliţi bruiaj