MENIU

Sarkozy ţinea o cură de slăbire severă pentru a ţine pasul cu soţia lui mai tânără

Foto: www.smh.com.au

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a leşinat duminică în timp ce făcea sport, ţinea un regim draconic pentru a fi la fel de zvelt şi în formă ca soţia lui, fostul topmodel Carla Bruni, cu 13 ani mai tânără.

Sarkozy, în vârstă de 54 de ani, a leşinat duminică în timp ce făcea jogging şi a fost internat la un spital militar de la Paris, unde a fost ţinut sub observaţie peste noapte. El a fost externat luni dimineaţă şi, deşi părea obosit, a zâmbit şi a spus că se simte bine.

Căldura şi oboseala au fost avansate ca explicaţii pentru incident, dar acestea nu au risipit complet semnele de întrebare. Palatul Elysée a anunţat că Sarkozy se va odihni câteva zile şi a negat că leşinul ar fi fost cauzat de probleme cardiologice. Totuşi, purtătorul de cuvânt al partidului lui Sarkozy, Frédéric Lefebvre, a vorbit despre un "accident cardiac", înainte de a retracta.

Apropiaţi ai lui Sarkozy au declarat că acesta a ţinea un regim alimentar şi de fitness draconic care presupunea mâncare foarte puţină şi eliminarea totală a dulciurilor de brânzeturilor, dublată de foarte mult efort fizic, pentru a fi la fel de zvelt şi în formă ca soţia lui.

"Preşedintele va trebui să fie mai atent, să muncească mai puţin şi să mănânce mai mult. Este la dietă (...) pentru că nu vrea să se îngraşe. La 54 de ani, trebuie să fii rezonabil", a explicat Patrick Balkany, un prieten apropiat al lui Sarkozy. "În ultima vreme, preşedintele era foarte slab. Arată mai degrabă ca un participant la Tour de France, decât ca un preşedinte", a adăugat el.

Carla Bruni, cu care Sarkozy s-a căsătorit anul trecut după o poveste de dragoste fulgerătoare, ar fi responsabilă pentru o mulţime de schimbări prin care a trecut acesta în perspectiva alegerilor din 2012, când vrea să candideze din nou. Ea l-a ajutat să scape de imaginea de preşedinte "bling-bling" care îl făcuse să scadă în sondaje şi l-a făcut să pară mai cult, schimbându-i lecturile şi gusturile la filme. Se spune chiar că Bruni l-a ales de fapt pe noul ministru fracez al culturii, Frédéric Mitterrand, nepotul fostului preşedinte cu acelaşi nume. Tot ea i l-a recomandat pe noul lui intructor de fitness, care l-a ajutat să slăbească patru kilograme şi să ajungă să poarte haine cu două numere mai mici în talie.

Unii spun însă că noul regim alimentar şi de exerciţii este prea solicitant pentru o persoană cu un program atât de încărcat ca al lui Sarkozy. În doi ani, de când este preşedinte, Sarkozy, poreclit "hiperpreşedintele", a vizitat 65 de ţări şi a parcurs o distanţă echivalentă cu de 14 ori ocolul Pământului.

"Nicolas Sarkozy nu îşi mai poate permite să îşi testeze limitele şi să se expună la un nou accident. Riscul ar deveni politic", a avertizat Patrice Chabanet de la Journal de la Haute-Marne. "Nu ar trebui oare să încetinească ritmul, după doi ani de mandat marcaţi de omniprezenţă?", se întreabă Le Monde, care spune şi că dieta ar fi putut fi un factor în leşinul de duminică.