MENIU

Sarkozy oferă două miliarde de euro pentru combaterea şomajului

Foto: Realitatea.net

Cele circa două milioane de mici întreprinderi din Franţa, care asigură 90% din totalul locurilor de muncă, sunt sprijinite prin reduceri de taxe, de TVA, şi printr-un nou fond de dezvoltare. Sarkozy sprijina IMM-urile, care asigura majoritatea locurilor de munca.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat constituirea unui fond de două miliarde de euro pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii din Franţa, în încercarea de a revitaliza acest sector lovit de criză, a cărui profitabilitate a scăzut sub media europeană.

Acest sprijin este văzut ca o măsură de combatere a şomajului, întrucât IMM-urile asigură circa 90% din locurile de muncă din Franţa. „Spre deosebire de marile companii, un euro investit în micile afaceri este un euro investit în locurile de muncă ale francezilor“, a spus preşedintele Sarkozy. „Companiile franceze trebuie să investească, iar pentru aceasta au nevoie de capital. Când nu ai capital, nu te poţi dezvolta“, a mai spus Sarkozy.

Jumătate din cele două miliarde de euro vor proveni de la banca de stat OSEO, specializată în susţinerea acestor întreprinderi. Celălalt miliard de euro va fi oferit de Fondul pentru Investiţii Strategice, care va injecta fonduri în IMM-uri în schimbul unor obligaţiuni convertibile în acţiuni. Fondul va oferi 100 de milioane de euro pentru consolidarea companiilor cele mai lovite de criză, o linie de investiţii de 300 de milioane de euro pentru IMM-urile cu mare potenţial de creştere şi alte 300 de milioane pentru fondurile regionale cu capital de risc.

Pe lângă aceste măsuri, Nicolas Sarkozy a anunţat că patronii întreprinderilor care vor avea în primul semestru al anului 2010 cel mult zece salariaţi vor fi scutiţi de plata taxelor sociale ale angajaţilor. Circa 500.000 de mici întreprinderi vor putea beneficia de această măsură, a apreciat preşedintele Sarkozy. O altă decizie recentă a executivului francez a vizat reducerea TVA pentru activităţile hoteliere de la 19,6 la doar 5,5%.

Citeşte mai mult pe cotidianul.ro.