MENIU

Sanitas vrea acordarea sporurilor retroactiv, începând cu luna aprilie

Medic

Din fondurile suplimentare alocate de Guvern vor fi asigurate drepturile salariale pentru aproximativ 8.000 de angajaţi bugetari din 55 de unităţi direct subordonate Ministerului Sănătăţii şi finanţate integral de la bugetul de stat precum şi pentru cele 42 de direcţii de sănătate publice, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Cristian Anton Irimie i-a informat pe reprezentanţii Sanitas că Ministerul Sănătăţii va acorda personalului din sănătate sporurile salariale pentru lunile noiembrie şi decembrie, în vreme ce sindicatul anunţă că va încerca să obţină acordarea retroactivă a acestora din luna aprilie până acum.

De cealaltă parte, liderul Sanitas spune că, de săptămâna viitoare, va iniţia o campanie de strângere de semnături pentru a acţiona în instanţă Ministerul, care le datorează drepturile salariale pe perioada aprilie-octombrie. \"Pentru toate drepturile pe care nu le-am putut obţine, vom depune zeci de acţiuni în justiţie\", a declarat Marius Petcu.

Secretarul de stat în MS i-a anunţat pe sindicalişti că legea privind diminuarea cheltuielilor de personal cu 15,5% lunar până la sfârşitul anului nu prevede excepţii pentru niciun domeniu, deci trebuie aplicată şi în sistemul sanitar. Irimie a precizat însă că managerii, cu acordul sindicatelor, au flexibilitatea de a identifica soluţiile necesare pentru reducerea cheltuielilor de personal fără a afecta activitatea medicală.

\"Le-am cerut angajaţilor din sănătate să nu semneze niciun fel de angajament pentru concediul fără plată. Să îşi asume Guvernul măsura, noi o vom contesta\", a replicat Petcu.

Guvernul a decis, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pe 2009 cu suma de 231 milioane de lei şi bugetul Ministerului Sănătăţii cu 8 milioane de lei, sume luate din Fondul de rezervă bugetară.

Cele 231 de milioane de lei transferate Ministerului Muncii sunt destinaţi plăţii drepturilor sociale ale persoanelor cu handicap (65 milioane lei) dar şi pentru plata pensiei sociale minim garantate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.