MENIU

Salvaţi planeta: mâncaţi un câine!

Foto: hahastop.com

Amprenta eco a unui câine de casă este de două ori mai mare decât a unei maşini mari precum Land Cruiser de 4,6 litri, cu 10.000km la bord pe an, au aflat cercetătorii. Soluţia la această problemă: să ne mâncăm câinii.

Cel puţin, asta propun doi profesori de la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelandă. Brenda şi Robert Vale, arhitecţi specializaţi în trai sustenabil, spun că proprietarii de animale de companie trebuie să renunţe la pisici şi la căţei în favoarea animalelor care pot fi mâncate, precum găinile sau iepurii, în cartea lor "Timpul să mănânci câinele: Adevăratul ghid al traiului sustenabil".

Cuplul a evaluat emisiile de carbon ale animalelor de companie, luând în calcul ingredientele hranei pentru ele şi pământul necesar pentru a le produce. "Dacă ai un ciobănesc german sau un câine asemănător ca talie, de exemplu, impactul său în fiecare an este acelaşi ca cel al unei maşini mari", a declarat Brenda Vale.

"O mulţime de oameni sunt îngrijoraţi de poluarea făcută de SUV-uri, însă nu iau în seamă alsacienii...noi spunem că ar trebui să fiţi atenţi la asta, pentru că au un impact comparabil asupra mediului", a mai spus Brenda.

Într-un studiu publicat în revista New Scientist, ei au calculat că un câine de mărime medie mănâncă în fiecare an aproximativ 164kg de carne şi 95kg de cereale. Ese nevoie de 43,3 metri pătraţi de pământ pentru a produce 1kg de pui pe an. Asta înseamnă 0,84 de hectare pentru a-l hrăni pe Azorel.

Ei au comparat aceste rezultate cu amprenta unei maşini Toyota Land Cruiser, condusă 10.000km pe an, care folosesc 55,1 gigajouli (energia folosită pentru construcţia şi folosirea ei). Un hectar de pământ poate produce 135 de gigjouli pe an, ce înseamnă că amprenta maşinii este de 0,41 de hectare, mai puţin de jumătate decât a câinelui.

Profesorii au mai descoperit că amprenta pisicii este de 0,15 hectare, un pic mai puţin decât a unui Volkswagen Golf. Hamsterii au amprenta de 0,014 hectare, doi dintre ei fiind echivalenţi cu o plasmă TV.

Profesorii spun că titlul cărţii este şocant, dar ei vor să sublinieze faptul că animalele de companie non-carnivore în zonele urbane ar ajuta la încetinirea încălzirii globale.

Cuplu neo-zeelandez şi-a dus mesajul la Consiliul oraşului Wellington, însă acesta a refuzat interzicerea animalelor de companie tradiţionale.