MENIU

Salonul de carte de la Paris confirmă pofta de lectură pe timp de criză

Foto: www.yawatani.com

Salonul de carte de la Paris , care şi-a închis miercuri porţile, dă un semnal optimist pieţei de profil, care pare imună la criză după ce, anul acesta, s-au înregistrat cu aproape 50.000 de vizitatori în plus faţă de ediţia 2008.

Peste 200.000 de cititori au trecut pe la standurile de carte, au participat la lecturi publice şi la conferinţe pe teme literare, sfidând, astfel, temerile induse de criza economică globală. Invitaţii speciali ai Salonului, autorii mexicani, au vândut 20.000 de exemplare din cărţile pe care le semnează, în detrimentul altor produse culturale cum ar fi CD-urile sau DVD-urile, a căror cifră de vânzări a scăzut de la 1,3 miliarde de euro în 2002, la doar 530 de milioane în 2008.

Editurile au avut vânzări în creştere faţă de 2008 la Salon du livre, potrivit unei analize făcute de magazinul literar "Livres Hebdo".

Eroii din benzile desenate, celebre în anii '80, se vând la fel de bine şi azi - noul album desenat de elveţianul Zep, "Sensul vieţii", este în topul vânzărilor de carte, cu 700.000 de exemplare vândute de la începutul anului.

Motivul pentru care cartea, încă, se vinde, în pofida recesiunii, pare a fi, în opinia lui Serge Eyrolles, directorul Sindicatului Naţional al editurilor din Franţa, unul de ordin psihologic: "Cartea rămâne o valoare de refugiu, în ciuda dinamicii Internetului".

Mai mult, cartea este percepută ca un obiect de neînlocuit, cu toate că tehnologia permite acum lectura on-line. Un studiu recent GfK arată că francezii ar fi dispuşi să plătească pentru download-area produselor În plus, din totalul de vânzări de carte, 6 %  sunt comercializate în format electronic, librăriile tradiţionale rămânând prin excelenţă spaţiul cultural al cărţii.
Mai multe articole despre:
carte lectură criza financiară