MENIU

S. Voinescu: Stenograma Degeratu-Hayssam, o gravă fisură de securitate

Foto: wordpress.com

Dacă în România nici măcar un consilier de securitate naţională nu poate fi sigur de conversaţiile sale, atunci noi ceilalţi "suntem bieţi iepuraşi", a spus, la Realitatea FM, Sever Voinescu, purtător de cuvânt al cadidatului Traian Băsescu în campania prezidenţială.

"Stenograma nu poate fi sigură. Din moment ce nu a existat mandat, nu a existat nicio procedură judiciară, nu este garantată autenticitatea stenogramei. A fost o fisură de securitate foarte serioasă", a spus Sever Voinescu.

Potrivit democrat-liberalului, există o investigaţie în curs în legătură cu publicarea stenogramei, "care ar trebui să se termine cu un dosar penal".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu există niciun mandat pentru ca discuţia dintre generalul Constantin Degeratu şi Omar Hayssam, care a fost anunţată dinainte la Parchet, să fie ascultată, arătând că trebuie văzut cum este posibil ca un consilier prezidenţial să fie înregistrat ilegal.

Preşedintele Traian Băsescu a amintit, marţi, la Grupul pentru Dialog Social, în contextul unei discuţii despre fostul ministru Dan Nica, care ar fi tolerat ilegalităţi în structura de informaţii a MAI, de stenograma apărută în presă şi care redă o discuţie între consilierul de stat Constantin Degeratu şi Omar Hayssam.

a publicat, la 22 octombrie, un document despre care susţinea că era stenograma discuţiei dintre generalul Constantin Degeratu, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, şi Omar Hayssam, întâlnirea având loc la 9 septembrie 2005, la şase luni de la arestarea sirianului, la cererea acestuia.

Potrivit documentului, Hayssam i-a reproşat generalului că este închis, deşi i s-ar fi promis altceva.

Sirianul îi spune, la un moment dat: 'Între timp, aşa cum ştiţi, au fost câteva întâlniri cu preşedintele. Şi atunci, eu chiar am început să întreb de presiunile care se făceau asupra mea şi domnul preşedinte chiar mi-a spus: "Îţi iei copiii şi du-te în America! Eu sunt preşedintele României şi ai toate garanţiile!"', scria Gardianul.

Ascultă interviul