MENIU

Rusia şi Cuba au semnat un acord de parteneriat strategic

Foto: cubapolidata.com, wunderground.com

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său cubanez Raul Castro au semnat vineri la Kremlin un acord de "parteneriat strategic", parte a unei noi ere de prietenie între cei doi aliaţi din Războiul Rece.

Cele două părţi au semnat în total 34 de acorduri în cursul vizitei lui Castro la Moscova - prima vizită a unui lider cubanez de la finalul Războiului Rece.

Rusia a decis, printre altele, să acorde Cubei un împrumut pentru cumpărarea de produse din Rusia, dar suma totală nu a fost dezvăluită. "Vizita dumneavoastră în ţara noastră deschide o nouă pagină în relaţiile ruso-cubaneze", a spus Medvedev.

Rusia a fost sprijinul Cubei în timpul Războiului Rece dar relaţiile s-au deteriorat după căderea URSS, în 1991. În ultimele luni, ambele ţări au depus eforturi pentru ameliorarea relaţiilor.

Companiile petroliere ruse doresc să foreze în apele Cubei, iar armata rusă a discutat despre cooperarea cu forţele aeriene cubaneze.

"Este datoria noastră să facem paşii necesari pentrru consolidarea relaţiilor noastre în toate domeniile", a spus Raul Castro.

Raul este fratele lui Fidel Castro, fostul preşedinte cubanez care nu a mai fost văzut în public de când a suferit o operaţie, în iulie 2006.

Comerţul Rusia-Cuba a fost de 239 milioane de dolari în primele 11 luni ale lui 2008, în creştere cu 26% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007, potrivit Kremlinului.