MENIU

Rusia şi aliaţii din OTSC înfiinţează o Forţă de Reacţie Rapidă

Foto: Realitatea TV

Mesaj aproape direct al Kremlinului către Obama: Nu faceţi nimic în Asia Centrală fără să ne întrebaţi! Rusia şi şase foste republici sovietice au decis ieri înfiinţarea unei forţe de reacţie rapidă de 10 mii de oameni, înainte ca prezenţa militară americană în Afganistan să crească substanţial.

Liderii Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia şi patru state ex-sovietice din Asia Centrală - Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan au semnat la Moscova documentul care întăreşte această organizaţie cu o forţă de reacţie rapidă.

Mai precis, 10 mii de militari gata să intervină în orice situaţie care lezează interesele vreunuia din cele şapte state. Cel mai probabil, forţa va fi cantonată în Asia Centrală, nu departe de Afganistan. Preşedintele rus Dmitri Medvedev, gazda acestui summit de urgenţă, a explicat că noua forţă e necesară pentru a face faţă noilor tipuri de ameninţări de securitate.

Anunţul înfiinţării acestei forţe vine pe fondul deciziei Kîrgîzstanului de a cere Statelor Unite să-ţi închidă baza aeriană de pe teritoriul său, sub pretextul unor neînţelegeri financiare. Baza de la Manas, înfiinţată în 2001, a devenit vitală pentru aprovizionarea trupelor NATO din Afganistan, după ce convoaiele terestre care traversau Pakistanul au devenit ţinta predilectă a talibanilor.

Desfiinţarea bazei pune serioase probleme dorinţei preşedintelui Obama de a trimite anul acesta încă 30 de mii de soldaţi în Afganistan. Analiştii spun că scopul noii iniţiative dirijate de Rusia este, de fapt, să amintească noii administraţii Obama că Moscova doreşte să fie consultată asupra oricărei decizii majore legate de conflictul din Afganistan.

Mai multe articole despre:
Rusia NATO trupe militare