MENIU

Rusia nu va accepta decât un scut antirachetă comun cu Statele Unite

Foto: upi.com

Singurul sistem antirachetă american pe care îl va accepta Rusia este unul în care să fie inclusă şi ea, a declarat şeful Statului Major rus Nikolai Makarov.

Săptămâna trecută, preşedintele american Barack Obama a anunţat că SUA renunţă la proiectul de scut antirachetă în Europa de Est promovat de predecesorul său George Bush şi criticat de Rusia. În aceeaşi zi secretarul american al apărării Robert Gates a afirmat că Statele Unite nu renunţă la instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa, ci intenţionează să le instaleze în nordul şi sudul Europei.

Makarov a spus că Rusia nu va fi de acord cu nicio eventuală propunere privind un sistem antirachetă în care nu va fi inclusă.

El a subliniat deocamdată nu au existat discuţii cu SUA privind construcţia unui sistem antirachetă comun. "Deocamdată nu au avut loc discuţii în acest sens", a mai spus el. 

Anterior, Moscova a propus utilizarea comună a staţiei radar de la Gabala, din Azerbaidjan. De asemnea, a fost propusă crearea unui Centru comun de schimb al informaţiilor privind sesizarea lansărilor de rachete la Moscova şi un centru similar într-o capitală eurpeană, de exemplu, la Bruxelles. 

 

Mai multe articole despre:
scut Nikolai Makarov