MENIU

Rusia este aproape de a obţine implicarea Austriei şi Sloveniei în South Stream

Foto: ruvr.ru

Rusia este aproape de a obţine un acord cu Austria şi Slovenia la participarea în proiectul South Stream pentru furnizarea de gaz Europei, a declarat ministrul pentru Energie, Serghei Şmatko.

Rusia doreşte, de asemenea, să facă din South Stream "un proiect prioritar" pentru UE, a spus ministrul, după summitul din Extremul Orient rus. "În ultimele două sau trei săptămâni, am avut negocieri cu partenerii austrieci şi sloveni, legate de un acord interguvernamental", a spus Şmatko.

"Acest document este într-un stadiu avansat de pregătire", a precizat el.
Rusia şi-a asigurat săptămâna trecută susţinere din partea Italiei, Bulgariei, Greciei şi Serbiei, Moscova doreşte să accelereze ritmul din cauza Nabucco, proiect european concurent, ce ar asigura livrările de gaz pentru europeni din alte surse decât ruse.

Potrivit lui Şmatko, Rusia şi partenerii ei europeni din proiect vor cere Bruxelles-ului să-i acorde proiectului un statut prioritar. "Am convenit cu comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, că Rusia, împreună cu partenerii ei europeni din proiect vor pregăti o notă pentru CE despre acordarea unui astfel de statut", a declarat Şmatko.

Mai multe articole despre:
Rusia Austria Slovenia gaz proiect South Stream prioritate