MENIU

Rushdie a jucat în piesele lui Ionesco

Salman Rushdie nu ştie foarte multe despre România, dar a venit să o cunoască

Scriitorul a mărturisit într-o conferinţă de presă că nu prea ştie multe despre România şi că a auzit, ca toată lumea, de Dracula, Nadia Comăneci şi dictatura extravagantă a lui Nicolae Ceauşescu.

Eugen Ionesco, Mircea Eliade, Nadia Comăneci şi Nicolae Ceauşescu sunt personalităţile româneşti de care a auzit scriitorul Salman Rushdie, după cum a declarat acesta cu ocazia vizitei sale în Bucureşti.

\"Nu ştiu foarte multe despre România. Dracula, Nadia Comăneci şi dictatura extravagantă a lui Nicolae Ceauşescu sunt cele câteva lucruri pe care le ştiu despre România, lucruri pe care le ştie toată lumea. Din literatură sunt familiar cu opera lui Mircea Eliade şi teatrul absurd al lui Eugene Ionesco, mai ales că în prioada studenţiei am şi jucat în două piese ale sale. Ca să fiu sincer ştiu mai multe despre Cehia, Ungaria, Bosnia sau Serbia, dar sunt aici ca să umplu aceast gol de cunoştinţe\", a precizat scriitorul Salman Rushdie într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte sursa de inspiraţie, Rushdie spune că orginiea lui indiană a constituit un punct important în cariera sa. \"India este o fântănă nesecată de poveşti la care mă întorc din când în când. Faptul de a fi trăit între est şi vest m-a ajutat să ajung la un aspect foarte actual al istoriei şi anume felul în care lumea intră în legătură\", povesteşte scriitorul.

El lucrează în prezent la un film după cel de-al doilea roman al său \"Copiii din miezul nopţii\", film pentru care el a scris scenariul şi a ales şi regizorul, indianul Deepa Mehta, proiectul fiind unul cât se poate de realizabil, consideră Rushdie.

Salman Rushdie petrece câteva zile în România în cursul aceste săptămâni, când va acorda sesiuni de autografe la Târgul de Carte Gaudeamus, se va întâlni cu cititorii şi cu presa, dar va face şi o vizită privată în Transilvania