MENIU

Românii, printre cei mai pesimişti din Europa de Est, potrivit unui studiu GfK

Foto: 20sb.net

Numărul românilor care consideră că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă a crescut în mod constant în acest an, potrivit unui studiu GfK. Astfel, 63% dintre români cred că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit comparativ cu octombrie 2008, mai mult cu 33 de procente faţă de anul trecut.

Dacă în urmă cu un an aproximativ o treime dintre ei spuneau despre situaţia lor financiară ca arată mai bine în comparaţie cu anul anterior, doar 9% mai afirmă acelaşi lucru în octombrie 2009. Românii sunt printre cei mai pesimişti est europeni în această direcţie. În Polonia şi Cehia situaţia este percepută în termeni negativi de o parte mult mai mică a populaţiei (33% în Polonia şi 34% în Cehia), iar în Bulgaria acest segment se situează şi el sub cel înregistrat în România (52%).

Atunci când vine vorba despre perspectivele financiare pentru următorul an, doar 15% dintre români se declară optimişti, procent semnificativ mai mic dacă îl comparăm cu cel de acum 12 luni când se situa la 29%. În ceea ce priveşte situaţia economică generală a României, peste 83% din populaţie resimte o înrăutăţire faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, dar sunt ceva mai puţin pesimişti pentru următorul an, 56% declarând că se aşteaptă la o agravare a situaţiei.

Aproape două treimi dintre români consideră că preţurile produselor sunt mai ridicate faţă de acum 12 luni. Cât priveşte evoluţia preţurilor în următorul an, românii cred că vor creşte într-un ritm mult mai alert (31%) sau cel puţin la fel ca în ultimul an (36%).

Peste 82% dintre români cred ca în următoarele 12 luni şomajul va creşte, comparativ cu octombrie 2008, când doar 34% aveau această temere. Destul de îngrijoraţi se arată şi bulgarii, 74% dintre ei declarând că se aşteaptă la o creştere a şomajului în perioada următoare, dar şi cehii cu 70% sau polonezii cu 64%.

Atunci când se referă la investiţiile în bunuri de folosinţă îndelungată, 63% dintre cei intervievaţi nu consideră că este o perioadă potrivită, iar aproape 80% cred că nu este un moment propice pentru a pune bani deoparte.

22% dintre români spun că trebuie să se împrumute ca să se poata descurca, în vreme ce doar 9% dintre bulgari apelează la alte surse de finanţare, 8% dintre polonezi şi 3% dintre cehi.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România, iar datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de peste 15 ani, eşantionul fiind de 1000 de persoane.