MENIU

Românii cu studii medii au şanse mai mari să găsească un loc de muncă faţă de cei cu studii superioare

Foto: Realitatea TV

În România e mai uşor să-ti găseşti un loc de muncă dacă ai studii medii decât dacă ai terminat o facultate. Din cele peste 10.100 de locuri de muncă vacante în această săptămână, doar 400 sunt destinate celor cu studii superioare. Restul le sunt destinate celor cu studii medii şi profesionale.

Marilena Gheorghe are 40 de ani şi munceşte de mai bine de 14 ani.
Până luna trecută a fost contabil la o firmă privată. Acum semnează prima filă din carnetul de şomer. De la un salariu decent, Marilena va trebui să se descurce cu 600 de lei pe lună. Pentru persoane ca ea, cu studii superioare, în Capitală sunt în această săptămână doar 66 de locuri de muncă, majoritatea pentru ingineri.

Cât despre reconversie profesională? Cei cu studii superioare iar dau de greu. Tiberiu Gorodea, director coordonator al Agenţiei municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, a declarat: "Cursurile pe care le putem oferi sunt cursurile de bucătar, patiser, cofetar, parchetar, dulgher, electrician şi în această perioadă s-au făcut şi alte noi cursuri de calificare în special pentru cei care sunt pasionaţi de calculator, avem şi cursurile pentru secretariat".

La nivel naţional la sfârşitul lunii iunie în România erau aproape 550.000 de şomeri.
Mai multe articole despre:
şomaj studii şomeri loc de muncă