MENIU

România vrea să emită pe 14 august euroobligaţiuni de 300 milioane euro, cu scadenţa la 4 ani

Foto: expertizacontabila.ro

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va emite pe 14 august prin subscriere publică eurobonduri de 300 milioane euro, cu maturitate la 4 ani şi o rată a cuponului de 5,25%, potrivit datelor publicate de banca centrală.

Valoarea nominală a obligaţiunilor este de 1 milion euro.

În acest an, Finanţele au emis titluri de stat de 48,5 milioane lei, de aproape patru ori mai mult decât în întreg anul 2008, cele mai multe dintre acestea fiind cu scadenţă la 6 luni.

Pe 23 iulie, secretarul de stat Bogdan Drăgoi declara că Ministerul Finanţelor Publice vrea în continuare să emită eurobonduri pe piaţa externă în luna septembrie, în condiţiile în care prima de risc (CDS) a României va rămâne la nivelul din prezent, respectiv la circa 300 de puncte de bază.

"Vom încerca prin emisiunea de eurobonduri să prelungim maturitatea împrumuturilor, luând în calcul că la începutul anului Ministerul Finanţelor se împrumuta pe termen foarte scurt", a explicat Drăgoi.

La începutul lunii iunie, Drăgoi declara că România ar putea efectua, în ultima parte a acestui an, o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane euro, cu maturitatea între 5 şi 10 ani.

România a mai lansat în iunie 2008 o emisiune de eurobonduri, vânzând titluri de 750 milioane euro.

Pe de altă parte, MFP a împrumutat aproximativ un miliard euro de la bănci, printr-un aranjament de tipul "club loan", care, spre deosebire de emisiunile de titluri în valută sau de împrumuturile sindicalizate, prezintă avantajul că este mai ieftin.

Guvernul şi-a asumat o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, în urma acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumătatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), uşor sub ţinta convenită cu FMI, de 2,73% din PIB. 

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, declara săptămâna trecută că va negocia cu FMI un deficit bugetar cel puţin egal cu scăderea veniturilor din economie, precizând că "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scăzut cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi reflectă efectele crizei financiare şi economice asupra capitalului privat în mod special".

Reprezentanţii FMI au declarat oficialilor români, în cadrul discuţiei de săptămâna trecută de la Guvern, că estimează că economia românească se va contracta cu 8% în acest an şi, în aceste condiţii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, dacă Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

Mai multe articole despre:
obligaţiuni euroobligaţiuni MFP eurobonduri