MENIU

România va solicita CE majorarea cu circa 35 euro a subvenţiei la hectar de la bugetul naţional

Foto: romanialibera.ro

România va solicita Comisiei Europene majorarea cu circa 35 euro/hectar a plăţilor naţionale directe complementare pentru 2009 din bugetul naţional, comparativ cu 44 de euro cât se acordă în prezent, infomează Ministerul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, va participa în perioada 23 - 24 aprilie la Consiliul de Miniştri Agricultura şi Pescuit desfăşurat la Luxemburg, unde va solicita majorarea contribuţiei la plăţile naţionale directe complementare (CNDP) din bugetul naţional, de la 30% la 55%.

"Pentru 2009 plăţile pe hectar se dau din cele două componente SAPS (schema de plată unică pe suprafaţă) şi CNDP (plăţi naţionale directe complementare). SAPS reprezintă 35%, CNDP reprezintă 30%, iar noi dorim ca acesta CNDP să crească la 55%. În prezent, pentru 2009,  SAPS se ridică la 70 de euro pe hectar şi CNDP la 44 euro pe hectar pentru cererile care se depun în anul 2009. Noi încercăm să adăugam la cei 44 de euro, încă 35-40 de euro, în funcţie de suprafaţa eligibilă, pentru că va fi diferit în funcţie de numărul de cereri depuse" a declarat Roxana Zarma, director în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltare Rurale (MAPDR).

Potrivit MAPDR, dacă în Consiliu se vede o atitudine favorabilă a statelor membre, atunci CE va elabora un proiect de regulament în care să prevadă că acest 30% creşte la 55%, urmând să fie aprobat în cursul acestui an de Consiliul de Miniştri.

De asemenea, MAPDR ar putea solicita ca acordarea celor 44 de euro aferenţi plăţilor naţionale directe complementare să fie realizată mai devreme de 1 decembrie, respectiv în luna iunie.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, va prezenta cererea Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel, împreună cu stadiul efectuării plăţilor directe aferente anului 2008. În plus, cei doi vor discuta despre regimul preferenţial la importul zahărului brut.

Totodată, Ilie Sârbu va discuta cu Comisarul European pentru pescuit, Joe Borg, aspecte referitoare la stadiul implementării Programului Operaţional pentru Pescuit (POP)  în România, teme de interes pentru România din cadrul reformei Politicii Comune de Pescuit şi a comunicării Comisiei privind acvacultura. 

Consiliul de miniştri Agricultura şi Pescuit are pe ordinea de zi planul de acţiune european pentru conservarea şi gestionarea resurselor de rechini, Carta verde privind reforma politicii comune în domeniul pescuitului, Comunicarea Comisiei către Consiliu şi către Parlamentul European privind dezvoltarea durabilă a acvaculturii comunitare.