MENIU

România va recupera 75% din datoriile istorice ale altor state

Foto: iasi.comunicat.ro

România a negociat 75% din sumele istorice datorate de alte state şi le va recupera în următorii ani. Este vorba de banii pe care îi are de încasat din exporturile făcute înainte de 1990. Din păcate, statul nu va putea recupera 25% din aceste sume.

Cuba este cel mai rău–platnic în relaţiile comerciale cu ţara noastră. Cuba datorează României peste 32 milioane de dolari – adică 25% din ceea ce are de încasat ţara noastră. De exemplu, suma reprezintă un sfert din bugetul pe acest an al Ministerului Turismului.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, autorităţile cubaneze au refuzat categoric să negocieze achitarea acestor obligaţii, rezultate din importuri dinainte de 1990. De asemenea, au refuzat să negocieze transformarea datoriei din ruble în dolari.

Alţi 1,3 miliarde de dolari – adică 75% din datoriile istorice – reprezintă obligaţiile unor state din Africa şi Asia către statul român, tot în urma unor importuri. Peste 80% din aceste datorii au fost asumate şi au şi început să fie achitate sub forma viramentelor bancare.

În topul listei se află Irak, cu suma de 977 de milioane de dolari, urmat de Siria cu 46 de milioane dolari şi Mozambic cu 14 milioane de dolari. Restul de 20% din totalul datoriei a rămas de negociat cu Libia şi cu cele mai sărace ţări din lume, care au şi cel mai înalt grad de îndatorare: Sudan, Nigeria şi Somalia.

Mai multe articole despre:
Irak România recuperare Cuba