MENIU

România, pe locul 50 în lume la libertatea presei, în 2009

Foto: oweb.com

România se claseaza pe locul 50 în topul global al libertăţii presei, întocmit de organizaţia Reporteri fără Frontiere, pentru anul 2009. Ţara noastră a coborât trei locuri faţă de anul 2008, când s-a clasat pe locul 47.

Ţările nord-europene sunt primele în ceea ce priveşte libertatea jurnaliştilor. Danemarca, Finlanda, Irlanda, Norvegia şi Suedia ocupă primele poziţii în top. Cu toate acestea, organizaţia ridică semne de întrebare privind evoluţia libertăţii presei în Europa. State precum Franţa (locul 43), Slovacia (locul 44) şi Italia (locul 49) se află pe o pantă descendentă în clasament, fiind surclasate de unele democraţii tinere precum Mali, Africa de Sud sau Uruguay.

Jurnaliştii sunt încă ameninţaţi fizic în Italia şi Spania, dar şi în Balcani, în mod special în Croaţia (locul 78). Dar cea mai mare ameninţare o constituie legislaţia adoptată de unele ţări europene, care compromite munca jurnaliştilor, avertizează Reporteri fără Frontiere.

În ceea ce priveşte Statele Unite ale Americii, "efectul Obama" a readus ţara în top 20, cu o urcare de 20 de locuri faţă de anul 2008, când se clasase abia pe locul 40. 

Ultimele clasate în topul global al libertăţii presei sunt Eritreea, Coreea de Nord, Turkmenistan şi Iran.