MENIU

România nu a formulat niciun fel de poziţie privind deţinuţii de la Guantanamo, spune Diaconescu

Foto: chinadigitaltimes.ne

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu, aflat luni la reuniunea şefilor diplomaţiei UE, a declarat că România "nu a formulat niciun fel de disponibilitate" privind transferul de deţinuţi de la Guantanamo în România.

Şeful diplomaţiei române a mai precizat că ţara noastră aşteaptă până când UE va stabili cu exactitate care va fi politica faţă de aceste transferuri. Diaconescu a explicat că luni, în cadrul Consiliului de Afaceri Externe şi Relaţii Generale (CAGRE), miniştrii UE au căzut de acord asupra unui schimb de informaţii cu SUA privind statutul persoanelor ce vor fi transferate şi opţiunile pe care aceştia le exprimă.

MAE român, comunicase, în aprilie, la solicitarea NewsIn, că poziţia României privind găzduirea unor deţinuţi de la Guantanamo va fi definitivată după consultarea instituţiilor naţionale cu responsabilităţi în domeniu, ţinându-se cont de interesele cetăţenilor români, de legislaţia internă şi de securitatea naţională.

Administraţia americană a solicitat oficial, la începutul lunii aprilie, ajutorul UE pentru închiderea Guantanamo, dar cererile nu sunt încă precise. În jur de 60 de deţinuţi de la Guantanamo pot fi eliberaţi, dar puţine ţări UE sunt dispuse să îi primească.

Potrivit AFP, Uniunea Europeană a aprobat luni o declaraţie negociată cu Washingtonul, care precizează condiţiile de transfer al foştilor deţinuţi de la Guantanamo spre Europa, destinată să liniştească ţările membre, dar fără să conţină un angajament al Statelor Unite de a găzdui, la rândul lor, deţinuţi. Declaraţia comună UE-Statele Unite a fost aprobată luni fără dezbateri de miniştrii europeni de externe reuniţi la Luxemburg, iar documentul va face obiectul unei prezentări publice cu Statele Unite, la o dată neprecizată.

În acest text, europenii şi americanii subliniază că "responsabilitatea principală pentru închiderea Guantanamo şi pentru găsirea unui loc de rezidenţă pentru foştii deţinuţi revine Statelor Unite". O variantă precedentă adăuga că europenii "iau notă de faptul că Statele Unite îşi recunosc responsabilitatea de a accepta anumiţi deţinuţi dornici să fie primiţi în Statele Unite". Dar această frază, asupra căreia insistau germanii şi austriecii, a fost suprimată din versiunea finală agreată de cele două părţi, Washingtonul refuzând să îşi asume un angajament în acest sens, din cauza polemicii interne intense.

Declaraţia adoptată are scopul de a linişti numeroase ţări UE care ezită să găzduiască foşti deţinuţi de la Guantanamo. Un singur deţinut se află deja în Europa, algerianul Lakhdar Boumediene, care a fost primit în Franţa împreună cu familia sa.

Germania, care deja refuzase să găzduiască uiguri, a anunţat joi că va respinge o nouă cerere americană de a găzdui alţi doi deţinuţi, originari, potrivit unor surse, din Tunisia şi Siria.

Mai multe articole despre:
UE deţinuţi Guantanamo Cristian Diaconescu transfer