MENIU

România bate pasul pe loc în lupta anticorupţie, potrivit unui studiu realizat de Freedom House

Foto: RTV

România bate pasul pe loc în lupta anticorupţie şi în reforma în justiţie, arată un studiu realizat de Freedom House.

29 de ţări au fost urmărite de-a lungul anului 2008. Raportul Freedom House spune că situaţia în România este la fel ca înaintea intrării în Uniunea Europeană.

Ţara noastră a păstrat aceiaşi coeficienţi la cinci din cele şapte capitole ale raportului. Categoria "Proces electoral" obţine un scor mai bun, iar "Societatea civilă" este notată cu un scor mai mic decât în 2007. Marii corupţi au stat liniştiţi: la capitolul corupţie, România, mai degrabă, a înregistrat eşecuri.

Raportul aminteşte de încercările Parlamentului de a reinstaura imunitatea pentru miniştrii care au şi statut de parlamentari, dar şi de tentativele de a-l îndepărta pe procurorul şef al DNA, Daniel Morar.

Noul sistem de vot uninonimal ne-a adus puncte în raport, dar aceeaşi analiză preconizează că 2009 va sta sub semnul alegerilor prezidenţiale, cu scandalurile tipic româneşti. Cât despre politica noastră în 2008, raportul spune că în 2008, "Coaliţia minoritară a adus instabilitate, propunând Parlamentului legi care implicau cheltuieli mari şi care au şi fost adoptate".