MENIU

România are de din 15 iulie un consulat general la Trieste

Foto: naples.rome-in-italy.com

Un nou oficiu consular român a fost deschis pe 15 iulie în Italia, la Trieste, unde pot fi prestate toate serviciile consulare, printre care primirea dosarelor de redobândire a cetăţeniei sau eliberarea paşapoartelor pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, informează MAE.

Noul oficiu consular de la Trieste se află încă în curs de amenajare, iar până la finalizarea lucrărilor MAE informează că programul de lucru cu publicul este luni, marţi şi joi, între 11.00 şi 14.00.

În momentul de faţă, Consulatul General al României la Trieste poate efectua toate serviciile consulare, cu următoarele excepţii: primirea dosarelor de redobândire a cetăţeniei, eliberarea paşapoartelor pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, includerea minorilor în paşapoartele părinţilor, vize.

În prezent, în Italia, există o reprezentanţă diplomatică - Ambasada României la Roma - şi patru oficii consulare: Consulatul General al României la Milano, Consulatul General al României la Torino, Consulatul General al României la Bologna şi Consulatul General al României la Trieste.

MAE face eforturi financiare pentru a asigura o bună reprezentare consulară în Italia şi Spania, acolo unde comunitatea de români este numeroasă, fiind nevoit să reducă din bugetul acordat unor misiuni din alte părţi ale lumii. Astfel, ministerul a decis, la sfârşitul lunii iunie, să propună preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Emil Boc închiderea a 14 oficii consulare şi misiuni diplomatice din Africa, America de Sud şi Orientul Îndepărtat. Printre aceste se numără Ambasada din Etiopia, Ambasada din Peru, cea din Malaysia şi Consulatul general de la Capetown (Africa de Sud), Sydney şi Lyon.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, anunţase în mai că planurile MAE de a deschide o serie de noi consulate în diferite ţări sunt afectate de restricţiile bugetare impuse de situaţia economică, iar priorităţile în acest sens vor fi reevaluate, eforturile fiind concentrate pe Spania şi Italia. "Constrângerile bugetare, în mod natural, afectează şi instituţia Ministerului de Externe, dar, pe de altă parte, suntem în măsură să regândim priorităţile, mai ales în ceea ce priveşte investiţiile pe care această instituţie urmează să le facă în acest an", a spus ministrul Cristian Diaconescu la o conferinţă de presă.