MENIU

România are 800 de hotspoturi. Cel mai scump, 12.000 de euro

FOTO: ©masternewmedia.org

România are în prezent aproximativ 800 de hotspoturi, număr ce a crescut cu 180 de la începutul anului, în contextul în care atât rata de penetrare a serviciilor broadband, cât şi vânzările de laptopuri au crescut în ultimii ani, chiar dacă ritmul evoluţiei a fost încetinit de criza economică.

Potrivit jucătorilor din industrie, cel mai scump centru de acces wireless din ţară este un hot-zone în valoare de 12.000 de euro, ridicat în cadrul Romexpo Bucureşti. Acesta este compus din mai multe hotspoturi (puncte de acces la internet wireless de bandă largă - n.red.) şi include multiple căi de acces, antene suplimentare şi stabilizatoare de tensiune.

“Investiţia iniţială pentru un hotspot diferă, în funcţie de zona care se vrea acoperită cu semnal wireless - aici contează şi relieful respectivei zone în relaţie cu numărul de echipamente folosite, de regimul structurilor pe care se montează echipamentele - unde poate interveni un cost de chirie, de costul de instalare a internetului la amplasamentul access pointului, de echipamentul folosit pentru propagarea undelor radio şi nu în ultimul rând de stabilizatorul de tensiune folosit. Minimalist, investiţia iniţială se rezumă, în cazul unui hotspot prevăzut cu un singur access point, la aproximativ 250 de euro, bani în care este inclusă montarea şi setarea”, a declarat pentru Business Standard Ştefan-Adrian Apăteanu, administratorul Atlas Networking, companie ce operează reţeaua hot-spot.ro.
Mai multe articole despre:
România laptop broadband hotspot