MENIU

România ar putea pierde organizarea "Ligii Europa" 2012!

Foto: EVZ

Terminarea lucrărilor la stadionul naţional "Lia Manoliu" ar putea fi întârziate, iar România ar putea pierde organizarea "Ligii Europa" din 2012. Cauzele ar fi criza financiară şi delăsarea autorităţilor, scriu jurnaliştii de la "Evenimentul Zilei" în ediţia de vineri.

Ţara noastră a obţinut din partea UEFA organizarea "Europa League"din ediţia 2012, însă există şanse mari să nu se întâmple acest lucru. Nu doar criza economică mondială este vinovată, ci şi delăsarea autorităţilor române. 

Banii pentru realizarea noii arene ar trebui să vină de la Primăria Capitalei (40 de milioane de lei, adică aproximativ 10 milioane de euro) şi de la Guvern, 160 de milioane de lei (40 de milioane de euro).

Doar că există o problemă, şi totul ar putea cădea pe umerii bucureştenilor! Promisiunea bugetului de 40 de milioane de euro aparţinea fostului executiv, iar primăria trebuie să înainteze o cerere la Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a obţine banii.

Potrivit unor surse din MAI, citate de "Evenimentul Zilei", nici Secretariatul General, nici Direcţia pentru Comunităţi Locale nu a primit vreo cerere din partea PMB pentru alocarea banilor. Prin urmare, România riscă să nu-şi poată respecta angajamentul privind organizarea finalei Europa League din 2012, deşi stadionul ar trebui să fie gata în 2010.

Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei, a declarat că PMB ar putea ajunge în situaţia să susţină în totalitate bugetul, însă a recunoscut şi că autorităţile locale bucureştene nu au făcut încă cererea către Guvern. Raicu a identificat şi două soluţii pentru finanţarea proiectului stadionului, în cazul în care Guvernul nu va mai da niciun ban.

"Există două probleme. Noi am început stadionul pe o autorizare de construire cu acoperiş, şi acum primarul doreşte să renunţe la acest acoperiş, şi a doua problemă e una financiară. Din păcate, actualul guvern nu dispune de sursele financiare de care este nevoie. Prima opţiune e să găsim resursele în bugetul nostru, luând de la alte capitole mai puţin importante, recorduri, flori, la care putem să renunţăm. A doua soluţie e să găsim o finanţare externă", a spus Raicu, pentru Realitatea Tv.

În prezent, compania germană care construieşte stadionul munceşte pe propria cheltuială.

Dacă lucrurile continuă în această direcţie, România s-ar putea afla în ruşinoasa postură de a fi prima ţară care nu-şi poate respecta angajamentul. 

De menţionat însă că astfel de probleme există şi în alte ţări care s-au angrenat în proiecte asemănătoare. Recent, Ucraina, co-organizatoare a CE 2012, a fost ameninţată de Michel Platini, preşedintele UEFA, că ar putea pierde găzduirea evenimentului, tot din cauza întârzierilor la infrastructură.