MENIU

România ar putea importa gaze direct din Rusia, fără intermediari

Foto: romanialibera.ro
Videanu: Am semnat un acord de colaborare între Romgaz şi Gazprom

Ministrul Economiei a anunţat luni primul acord de colaborare directă dintre Romgaz şi Gazprom.

"Acordul prevede identificarea tuturor posibilităţilor de colaborare între Romgaz şi Gazprom, inclusiv înfiinţarea unei societăţi mixte cu participare 50% Romgaz şi 50% Gazprom, în ceea ce presupune atât depozitarea gazelor în România, dar şi valorificarea acestora în diverse posibilităţi: vânzarea directă, investiţii împreună în cogenerarea de înaltă eficienţă", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit lui Videanu, acest acord nu va scădea preţul gazelor, însă va scădea proporţia dintre gazele importate şi cele din producţia internă.

Ministrul Economiei a precizat că una dintre solicitările părţii ruse a fost realizarea staţiei back-to-back de la Isaccea, astfel încât producătorii de energie din Rusia să tranziteze România către destinaţii precum Grecia, Turcia, Serbia, importatori de energie.

În prezent, Romgaz şi Petrostar Ploieşti elaborează studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Mărgineni, urmând ca acesta să implice şi consultanţi şi specialişti ai Gazprom, în ideea de a creşte încrederea în cele două companii, ţinându-se cont şi de expertiza pe care Gazprom o are din acest punct de vedere, a mai spus Videanu.

Ministrul a precizat că discuţiile de la Moscova cu reprezentanţii Gazprom nu a avut nicio conotaţie politică. "A fost una tehnică, aplicată, probabil am ştiut să ne prezentăm oferta", a subliniat Videanu.

Acordul de colaborare a fost semnat de directorul general al Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, şi de preşedintele Gazprom Export, Aleksandr Medvedev.

Mai multe articole despre:
Rusia Gazprom Romgaz gaze