MENIU

România ar putea avea un vaccin împotriva gripei porcine în opt luni

Foto: sxc.hu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a început procesul de pregătire a vaccinului împotriva gripei porcine, vaccin ce va putea fi disponibil în România în aproximativ opt luni, a declarat coordonatorul OMS pentru România, doctor Victor Olsavszky.

"Se lucrează la producerea vaccinului, dar durează minimum între patru şi şase luni până îl vom avea. Apoi ar mai dura în jur de două luni până ar fi importat şi în România", a explicat doctorul Olsavsky. Coordonatorul OMS pentru România a mai precizat că Institutul Cantacuzino nu va produce, deocamdată, un vaccin împotriva acestui tip de virus cu tulpină porcină.

Anterior, grupul farmaceutic elveţian Novartis anunţase că a fost contactat de OMS pentru a dezvolta un vaccin împotriva virusului gripei porcine. "Suntem în contact cu OMS pentru dezvoltarea unui vaccin" împotriva virusului gripei porcine de tip A/H1N1, a spus purtătorul de cuvânt al grupului, adăugând totuşi că nu a fost luată deocamdată nicio decizie pentru lansarea dezvoltării sau a producerii unui astfel de medicament.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis luni să ridice nivelul de alertă cu o treaptă, la 4 din 6, corespunzător unei "creşteri semnificative" a riscului producerii unei pandemii, apreciind însă că nu a fost atins stadiul de pandemie şi acest lucru poate fi evitat.