MENIU

România a pledat la CIJ în procesul privind independenţa Kosovo

Bogdan Aurescu expune Comisiei poziţia României în disputa privind expulzarea romilor din Franţa.

Bogdan Aurescu şi Cosmin Dinescu au prezentat joi poziţia României în dosarul Kosovo la Curtea Internaţională de Justiţie.

Cei doi diplomaţi au susţinut poziţia potrivit căreia declaraţia unilaterală de independenţă a statului Kosovo nu repectă principiile fundamentale ale dreptului internaţional.

Pledoariile reprezentanţilor români au durat 45 de minute.

În intervenţia introductivă, Bogdan Aurescu a reamintit că, pentru România, principiile dreptului internaţional reprezintă esenţa politicii externe a statului român.

Pe fond, Aurescu a abordat mai întâi chestiunea oportunităţii juridice a Avizului Consultativ, potrivit MAE. De asemenea, a argumentat necesitatea ca instanţa de la Haga să nu se limiteze la a răspunde strict, limitativ întrebării puse de Adunarea Generală (dacă declaraţia de independenţă a instituţiilor provizorii de administrare autonomă din Kosovo este conformă cu dreptul internaţional), problema juridică reală pe care Curtea trebuie să o soluţioneze referindu-se, în viziunea României, la a evalua dacă dreptul internaţional interzice sau nu crearea unui stat nou prin secesiune unilaterală, în circumstanţele cazului examinat.

Puteţi citi aici pledoaria lui Bogdan Aurescu şi cea a lui Cosmin Dinescu.

Procedurile acestui proces au început acum un an, când Adunarea Generală a ONU a solicitat instanţei de la Haga un aviz consultativ cu privire la declaraţia de independenţă a Kosovo. Avizele consultative nu au însă un caracter obligatoriu.

Mai multe articole despre:
Kosovo independenţă Haga CIJ Bogdan Aurescu