MENIU

Roman Polanski a fost spitalizat în Elveţia

Foto: independat.co.uk

Regizorul de origine poloneză Roman Polanski, arestat de trei săptămâni în Elveţia, a fost mutat, vineri, de la închisoarea Winterthur la un spital din cantonul Zurich, potrivit cotidianului elveţian Blick, care publică fotografia furgonetei care l-a transferat pe cineastul de 76 de ani la clinică.

Potrivit presei, Polanski, care a fost internat pentru probleme medicale de care suferă dinainte de a fi arestat, ar trebui să fie să revină în detenţie luni. 

Justiţia elveţiană urmează să ia, în zilele următoare, o decizie în privinţa cererii de eliberare a cineastului francez de origine poloneză Roman Polanski, închis din 26 septembrie, potrivit consulul general al Franţei, Jean-Luc Faure-Tournaire.

"Curtea din Bellinzona trebuie să se pronunţe zilele următoare", a afirmat Fauri-Tournaire. Consulul a dezminţit astfel informaţiile apărute în presă potrivit cărora decizia ar fi urmat să fie luată în cursul zilei de vineri.

De altfel, posibilitatea ca magistraţii să ia decizia vineri a fost dezminţită şi de către unul dintre avocaţii cineastului, Herve Temime. "Nu există niciun fel de decizie luată de tribunal astăzi (vineri - n.r.) şi nu ştiu când ar putea interveni o astfel de decizie sau în ce sens ar suna aceasta. N-am nici cea mai vagă idee pe acest subiect", a subliniat acesta.

În timp ce locul de detenţie a lui Roman Polanski este ţinut secret de către autorităţi, ediţia online a cotidianului elveţian Blick a publicat o serie de fotografii care îl înfăţişează pe consulul francez într-o închisoare identificată de reporterii publicaţiei ca fiind cea din Winterthur.

Roman Polanski a fost arestat la sfârşitul lunii septembrie, la Zurich, unde urma să participe la Festivalul de Film pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră, cu un mandat de reţinere american pentru fapte petrecute în 1977, în SUA, şi se află  în detenţie provizorie, în aşteptarea extrădării.

Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a întreţinut relaţii sexuale ilegale în 1977, este azi o mamă de 45 de ani, care a cerut justiţiei americane să abandoneze procedurile împotriva cineastului, pentru că acest capitol din viaţa sa este încheiat.

Arestat în urma plângerilor părinţilor Samanthei, cineastul, în vârstă de 43 de ani atunci, a pledat vinovat de "relaţii sexuale ilegale" şi a petrecut o lună şi jumătate în închisoare. La sfârşitul lunii februarie 1978, Polanski a plecat spre Europa, unde locuieşte de atunci.

Mai multe articole despre:
spital închisoare Elveţia internare Roman Polanski