MENIU

Roberta Anastase a propus suspendarea comisiei parlamentare de anchetă în cazul Elena Udrea

foto: NewsIN
Anastase: Dacă ar mai fi ceva de salvat din imaginea Parlamentului, atunci acest lucru s-ar putea face prin demisia acestor oameni

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, propune suspendarea Comisiei Udrea, în urma stenogramelor apărute în presă. Anastase a convocat pentru miercuri Biroul Permanent al acestui for pentru a discuta despre aceste stenograme.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anstase, a declarat luni că va sesiza Comisia Juridică, deoarece comisia de anchetare a ministrul Udrea se ghidează după principiul "dacă nu ai o dovadă, atunci fabric-o" aşa cum reiese din înregistrările apărute în presă. Anastase a cerut demisia membrilor comisiei care construiesc prin activitatea lor "o imagine murdară a Parlamentului".

"Din înregistrările apărute în presă reiese că membrii comisiei şi-au propus să construiască un dosar penal unui ministru. Se vorbeşte acolo de ascultarea telefoanelor, despre modul cum pot fi intimidaţi oameni pentru a scoate de la ei anumite declaraţii, cum poate fi construită prin presă această strategie. Se vorbeşte despre lucruri pe care le ştim foarte bine din perioada comunistă", a spus Roberta Anastase în opinia căreia comisia se ghidează după principiul "Dacă nu ai o dovadă, atunci fabric-o".

În opinia Robertei Anastase aceste lucruri trebuie discutate de Biroul Permanent al Camerei şi, în final, trebuie tranşate de plen.

Anastase a anunţat că va sesiza comisia jurudică abilitată să discute aceste cazuri şi în ceea ce îi priveşte personal pe membrii comisiei şi comisia în întregul ei. 

Până la discuţiile în plen, preşedinta Camerei Deputaţilor a spus că va propune Biroului Permanent suspendarea comisiei de anchetă, pentru că "aşa cum funcţionează ea în acest moment şi cum documentele care nu au fost contestate de niciun membru, comisia funcţionează având cu totul şi cu totul alte obiective". "Din acest punct de vedere, lucrurile arată foarte grav pentru democraţia din România şi construieşte o imagine murdară a Parlamentului", a spus Anastase în opinia căreia este nevoie de o acţiune fermă "pentru ca astfel de acţiuni să fie stopate în Parlamentul României". 

"Dacă ar mai fi ceva de salvat din imaginea Parlamentului României, atunci acest lucru s-ar putea face prin demisia acestor oameni din Parlementul României. Mă îndoiesc că acest gest ar putea veni dintr-o iniţiativă proprie, pentru că în momentul în care acţioneză şi acţionezi într-o comisie de anchetă având în spatele tău, o astfel de iniţiativă nu poate veni din partea acestor parlamentari. Dar fac apel la liderii grupurilor lor parlamentare pentru a avea o discuţie cu ei", a spus Roberta Anastase despre membrii comisiei Udrea. preşedintele Camerei Deputaţiolor a făcut un apel la liderul grupului PSD pentru a participa la Biroul Permanent de miercuri sau să desemneze un alt înlocuitor decât Aura Vasile. Aceasta pentru că, din stenograme, reiese că Aura Vasile are o contribuţie importantă la stategia pe care membrii comisiei de anchetă o pun la cale, "o strategie care este total în afara obiectivelor pe care această comisie le-a avut la înfiinţarea ei, obiective care la votul din plen erau legale, dar care s-au transformat în instrumentarea unui dosar penal pentru un ministru al Guvernului României".