MENIU

Risc de avalanşă de gradul patru în masivul Făgăraş

Foto: alpine-guides.com

Riscul de producere a unor avalanşe în Munţii Făgăraş, în zona Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă, este foarte mare, gradul de periculozitate fiind de 4, pe o scară de la 1 la 5, a anunţat joi Serviciul Public de Judeţean Salvamont Sibiu.

La Bâlea Lac - Cota 2000, stratul de zăpadă are 183 cm, din care 16 cm zăpadă proaspată, iar în următoarele zile sunt aşteptate ninsori care vor spori stratul cu 30 de centimetri. Accesul la cabane se face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă.

Traseul principal de creastă, precum şi traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise. Rămân deschise traseele până la altitudinea de 1.500 de metri (respectiv limita pădurii) pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata, Ghiţu şi în masivul Iezer Păpuşa, cu obligativitatea turiştilor de a folosi echipamentul de iarnă: lopată, sondă de avalanşă, dispozitiv radio de căutare în avalanşă, colţari, pioleţi, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse.

Salvamontiştii atrag atenţia turiştilor să nu traverseze văile abrupte, chiar situate în păduri, pentru că acestea se pot activa şi declanşa avalanşe.

Interdicţiile se menţin până la scăderea gradului de risc al declanşării avalanşelor. În caz de urgenţă, turiştii sunt rugaţi să apeleze numărul de urgenţă 112.

Mai multe articole despre:
Făgăraş Bâlea Lac avalanşă