MENIU

Risc de avalanşă de gradul 3 în Masivul Făgăraş

Foto: nsidc.org

Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş a emis marţi o avertizare privind nivelul de risc de avalanşă din masivul Făgăraş, risc care este în prezent de gradul 3, însemnat, pentru zona situată la altitudini superioare celei de 1.800 de metri şi de gradul 2 în zona situată sub această altitudine.

Stratul de zăpadă la Bâlea Lac-Cota 2000 măsoară 246 cm, iar salvamontiştii precizează că ecartul de temperaturi în perioada următoare este cuprins între -3 la +8 grade Celsius, transmite corespondentul NewsIn.

"Sub altitudinea de 1.500 de metri, zăpada este destul de puţină, stabilizată şi foarte compactă. Peste această altitudine, din cauza topirilor din strat, sunt posibile curgeri de suprafaţă, unele destul de importante. Pe versanţii acoperiţi cu iarbă, se pot produce avalanşe de fund, care pot antrena tot stratul de zăpadă" se mai arată în comunicatul remis de Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş. 

Traseul principal de creastă, precum şi traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, rămân închise. Sunt deschise traseele până la altitudinea de 1.800 metri (respectiv limita pădurii) pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata şi în masivul Iezer Păpuşa.

Turiştii au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnă: lopată, sondă de avalanşă, dispozitiv radio de căutare în avalanşă, colţari, pioleţi, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Este interzisă ieşirea în golul alpin. Nu se recomandă traversarea văilor abrupte, chiar situate în păduri, pentru că acestea se pot activa şi declanşa avalanşe. Actuala avertizare nu se aplică masivului Ghiţu, din cauza stratului insuficient de zăpadă, iar masivul Iezer Papuşa, pe traseul de creastă, prezintă siguranţă.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul de Paşte în zone apropiate de golul alpin este să nu încerce să urce în zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont.