MENIU

Richard Wright a câştigat premiul Turner pe 2009

Această lucrare i-a adus lui Richard Wright premiul în valoare de 25.000 de lire sterline

Lucrarea care i-a adus premiul în valoare de 25.000 de lire sterline, o construcţie geometrică formată din frunze aurii pictate pe un perete, i-a determinat pe unii critici să spună despre Wright că lucrează în stilul unui pictor renascentist de fresce. 

Pictorul scoţian Richard Wright a fost declarat, luni seara, câştigător al premiului Turner pe 2009 - una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale din lume, care i-a revenit datorită unei fresce inspirate din arta medievală, scrie presa britanică.

În opinia altor specialişti în artă, decizia juriului de a-l premia pe Wright poate fi considerată o surpriză, dat fiind caracterul lucrărilor premiate în anii anteriori.

\"Tocmai când credeam că a venit timpul să mă odihnesc, să mă relaxez, iată ce se întâmplă!\", a comentat, glumind, laureatul în vârstă de 49 de ani, originar din Glasgow.

Premiul Turner, iniţiat în 1984 de galeria Tate, este acordat în memoria pictorului Joseph Mallord William Turner şi recompensează un reprezentant britanic al artelor vizuale în vârstă de cel mult 50 de ani. Distincţia, care se bucură de o mediatizare intensă, i-a fost acordată, printre alţii, şi celui mai bine vândut artist în viaţă, Damien Hirst, pentru a cărui lucrare \"Lullaby Spring\" s-au plătit, în 2007, nu mai puţin de 19,2 milioane de dolari.

Mai multe articole despre:
premiu scoţian Damien Hirst pictor artă medievală