MENIU

Revista Time: Voronin ar putea preda puterea în schimbul imunităţii

Foto: Realitatea.net

Prestigioasa revistă dă exemplele lui Elţîn, în Rusia, şi al lui Şevarnadze, în Georgia, pe care le-ar putea copia actualul preşedinte de la Chişinău.

Revista Time afirmă că, la 92 de ani de la Revoluţia rusă şi la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, în urma alegerilor din Republica Moldova ultimul guvern de tip sovietic din Europa este pe punctul de a dispărea. "În mod cert, este începutul a ceva nou", afirmă Viorel Ursu, analist moldovean la Open Society Institute de la Bruxelles, apreciind că "diferenţa dintre comunişti şi viitorul guvern este uriaşă, fie şi numai în ceea ce priveşte mentalitatea".

Un guvern format de partidele liberale va fi nevoit să negocieze cu Partidul Comuniştilor pentru a desemna un nou preşedinte, iar analiştii citaţi de prestigioasa revistă Time consideră că o soluţie probabilă ar fi desemnarea pentru funcţia de şef al statului a unei personalităţi neutre.

Un nou guvern ar putea să negocieze şi un acord pentru retragerea din politică a preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Voronin, în schimbul imunităţii în faţa oricărei urmăriri penale pentru perioada de opt ani în care a condus ţara.

"Am văzut aşa ceva în Rusia, când a demisionat Elţîn, sau în Georgia, când s-a retras Şevardnadze, foştii preşedinţi autoritari au obţinut o imunitate informală. Îmi pot imagina aşa ceva şi în Moldova", mai spune Viorel Ursu.

Zotuşi, Time remarcă faptul că o îndepărtare de Moscova - care a anunţat recent acordarea unui credit de 500 de milioane de dolari pentru Chişinău - ar avea un cost ridicat, o sumă uriaşă în contextul în acre şi China a anunţat un împrumut de un miliard de euro, adică un sfert din PIB-ul Republicii Moldova.