MENIU

Revista presei internaţionale: Cine este de vină pentru incidentele din Moldova?

Foto: RTV

Presa străină nu a ocolit evenimentele din Republica Moldova. Cine este de vină, există forţe străine implicate în aceste incidente şi ce efecte vor exista la nivel diplomatic sunt doar câteva dintre întrebările la care jurnaliştii au încercat să găsească un răspuns.

"Voronin văzut ca obstacolul din faţa schimbării" titrează publicaţia Financial Times în ediţia sa electronică. Criza politică din Republica Moldova se concentrează în principal asupra unui singur om, preşedintele Vladimir Voronin. Victoria în alegeri a formaţiunii sale, Partidului Comuniştilor nu va face decât să-i cimenteze regimul autoritar şi să îndepărteze Republica Moldova de structurile Uniunii Europene, relatează Financial Times.

Site-ul BBC relatează mărturiile unor observatori OSCE prezenţi la scrutinul din 5 aprilie din Republica Moldova. Deşi raportul final a validat alegerile, câţiva observatori britanici vorbesc despre cazuri de manipulare. Lipsesc însă dovezilor clare.

Factorul economic a avut un rol esenţial în declanşarea acestei crize politice, susţine postul de televiziune EuroNews. Republica Moldova este una din cele mai sărace ţări ale continentului european. Agricultorii trec deseori graniţa în România pentru a-şi vinde produsele şi mulţi moldoveni sunt nevoiţi să aleagă străinătatea pentru a putea să-şi întreţină familiile, conchide EuroNews pe pagina sa de Internet.