MENIU

Regiunea Bucureşti-Ilfov se clasa pe locul opt în UE, după densitatea populaţiei în 2007

Foto: gardianul.ro

Regiunea Bucureşti-Ilfov se clasa în 2007 pe locul opt în cadrul regiunilor Uniunii Europene cu cea mai mare densitate a populaţiei pe kmp, cu 1.226 locuitori, în timp ce densitatea cea mai mare era înregistrată în zona metropolitană a Londrei, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Astfel, în zona metropolitană a Londrei se înregistra o densitate de 9.354 locuitori/kmp. Pe locul al doilea se afla Bruxelles, cu 6.405 locuitori pe kmp, iar poziţia a treia a clasamentului este ocupată de Melilla, Spania cu 5.197 locuitori/km pătrat.

Cea mai mică densitate din România a fost înregistrată în regiunea Vest (formată din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş), de 60 locuitori pe kmp. În UE, zonele cu cele mai mici densităţi ale populaţiei pe kmp sunt Guyana franceză şi Övre Norrland din Suedia (3 locuitori pe kmp) şi Pohjois-Suomi din Finlanda (4 locuitori pe kmp).

Biroul european de statistică a mai arătat că densităţi de peste 500 locuitori pe km pătrat există în mai mult de 32 de regiuni ale UE. Opt dintre acestea sunt în Marea Britanie, şase în Germania, patru în Olanda, câte trei în Belgia şi Spania şi câte una în Cehia, Danemarca, Grecia, Franţa, Austria, Portugalia, România şi Malta.

La polul opus se află regiunile cu o densitate a populaţiei sub 50 locuitori pe kmp, în UE fiind 28 de astfel de regiuni: câte cinci în Grecia şi Suedia, câte patru în Spania şi Finlanda, trei în Franţa şi câte una în Bulgaria, Irlanda, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Estonia şi Letonia.

Eurostat a mai anunţat că, în 2007, puţin peste un sfert (26,3%) din populaţia din Bucureşti-Ilfov avea studii superioare, cea mai mare rată din România. În UE, cele mai mari ponderi ale populaţiei cu studii universitare erau în regiunea Brabant Wallonia din Belgia şi zona metropolitană a Londrei, cu câte 48% fiecare. În România, nivelul cel mai scăzut al persoanelor între 25 şi 64 de ani cu studii superioare era înregistrat în regiunea Sud-Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), de 8,6%. Cele mai mici rate pe ansamblul UE au fost raportate în câte o regiune din Cehia şi Portugalia, de puţin peste 7%.

De asemenea, biroul european de statistică a prezentat date despre accesul la internet în gospodării, în 2008. În România rata cea mai mare a gospodăriilor conectate la internet era anul trecut de 50% în Bucureşti-Ilfov, iar cea mai mică în regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), de 23%. Pe ansamblul UE, cele mai mari rate ale accesului la internet au fost raportate în 2008 în regiuni din Olanda, de circa 90%, iar cele mai mici într-o regiune din Bulgaria (17%).
Mai multe articole despre:
UE Bucureşti populaţie Ilfov Eurostat